Tags

, ,

Europese burgers houden met helpende hand hun leiders spiegel voor (hoofdredactioneel commentaar, opinie/Trouw, 7 september)

# De Tweede Kamer debatteerde donderdag over de dikke ik-uitspraken van premier Rutte. Daarmee doelde de minister-president op het egoïsme en individualisme van burgers en bestuurders.

# Wie de afgelopen dagen over de grens keek, zag vergelijkbare ontwikkelingen in Duitsland, Oostenrijk en ook in Hongarije, waar burgers wel de helpende hand boden en de overheid het liet afweten. In München werden vluchtelingen met applaus begroet.

# Daarom lijkt het des te schrijnender dat Europese leiders niet in staat zijn tot een gemeenschappelijke vluchtelingenbeleid te komen. Dit weekeinde werd besloten, ondanks aandringen van Duitsland en Oostenrijk, om geen Europese top over de vluchtelingencrisis te houden. Het ‘dikke ik’ van Rutte lijkt vooral opgeld te doen voor veel van zijn collega’s van de 28 EU-landen. In Oost-Europa maar ook in andere delen van Europa geven de leiders niet thuis, juist op een moment dat solidariteit met elkaar en met vluchtelingen hoogste prioriteit verdient.’

Dat Oost-Europese lidstaten nog te veel het trauma van de communistische satelliet- of vazalstaten met zich meedragen, is logisch en bijna vanzelfsprekend, maar dat mag geen valide argument zijn om niet op positieve wijze mee te denken en solidariteit te betonen in deze crisis. De Europese Commissie zal hier stevig moeten optreden, omdat bij een volgende crisis geen rekening meer mag worden gehouden met dit ‘eigen volk eerst’-denken, want daar komt het op neer.

Deze crisis bewijst met andere woorden dat de voormalige Comecon-landen dat zij hun gevoel nog geen plaats kunnen geven vanwege de communistische terreur van destijds. Dat wordt dus een kwestie voor de Commissie, om die trauma’s te transformeren naar een gebalanceerde volks-identiteit, waarin (West-?)Europese waarden een hoofdrol spelen. Dat moet hen dus worden aangeleerd.