Tags

, ,

Vluchten kan nog steeds (Column Ferdinand Grapperhaus, Poldergemaal, Opinie & Dialoog/fd, 5 september)

# Opvang in de regio is geen optie meer. Het is dweilen met de kraan open, en dan, we hebben met nazi-Duitsland gezien hoe dat uitpakte. Maar we gaan niet serieus beweren wat Annie M.G. Schmidt ooit bitter over het lot van vluchtelingen dichtte. Vluchtelingen die nergens meer naar toe kunnen, dat is als motto te beschamend voor woorden, laat staan voor de welvarende westerse wereld, dus ik spreek het niet eens uit.

# Een paar getallen dan maar. In Turkije worden momenteel bijna twee miljoen Syrische vluchtelingen opgevangen, in Libanon ook bijna twee miljoen. Daar vallen de op zichzelf indrukwekkende 105.000 in Duitsland en 42.000 in Zweden toch bij in het niet.

# Wat dan wel? Daar gaat-ie dan. Ik zeg het met veel nervositeit, want ik weet ook niet hoe het zal gaan, maar bij ons thuis is plaats. En als iedere FD-lezer in zijn huis ruimte zou maken voor maar één vluchteling, hebben wij alvast honderdduizend oplossingen. Meer kan ik even niet bedenken. Ook geen anekdote.

De conclusie is dat de recentelijke VVD-notitie waarin opvang in de regio bepleit werd, nu als ongeldig door het leven gaat. Die partij zal nu echt met meer realisme op de proppen moeten komen en ook ruimte bieden voor opvang van vluchtelingen in ons land.