Tags

, , , ,

Vluchten kan nog steeds (Ferdinand Grapperhaus, Opinie & Dialoog/fd, 5 september)

# Ik heb geen zin om weer te horen dat opvang van vluchtelingen mensenhandelaren alleen maar stimuleert. Ongetwijfeld, dus dit gaat nog een paar jaar zo door, en er komen nog wel drie keer zo veel vluchtelingen naar Europa. Zeker, laten we die schoften met allerlei mariniers en vliegdekschepen opsporen.

# Maar we zullen ermee moeten leven dat het een ‘mission impossible’ is om dit onrecht bij de wortels aan te pakken. Het gaat nu echt alleen maar om wat wij eraan doen: de plaats in de herberg.

# Dat is onze achtergrond, een van onze grondbeginselen. Letterlijk, in deze polder — elke politicus die anders zegt of haat preekt tegen vluchtelingenopvang moet zich afvragen of hij in dit land thuishoort. Elke landgenoot, vriend, collega, buurman die zijn gelaat afwendt, verraadt onze ruimhartigheid en ontkent de ruimte die wij hebben.’

Zo is het en niet anders. Ook al laten de beelden ook vluchtelingen zien waarbij iedereen zich afvraagt of sommigen ‘echte’ vluchtelingen zijn vanwege hun grote mond als er uit het publiek wordt geroepen dat ze niet welkom zijn en deze binnenstromende groepen nationalistische emoties en weerstanden oproepen. Dat klopt niet. Sommige ‘schreeuwers’ onder de vluchtelingen lijken eerder op agitatoren dan op iets anders. Waakzaamheid blijft onder deze bizarre omstandigheden hoogst noodzakelijk. Los daarvan:

Laat Wilders zich nu ook realiseren dat hij als (staats)burger en parlementariër onderdeel is van een beschaafd land waarbinnen het algemene besef van menselijke waardigheid het niet (meer) toelaat om te blijven beweren dat we geen ruimte hebben voor legale asielzoekers en dat ons land alleen voor Nederlanders is, dan wel een gemeente voor alleen die inwoners (Zeewolde afgelopen donderdag). Zulke uitspraken worden met de huidige stromen vluchtelingen niet alleen asociaal en onmenselijk, maar barbaars en bruut. Als Wilders zijn toon niet gaat matigen dan is hij nu bezig de ware dorpsgek van ons land te worden.

Advertisements