Tags

, ,

Zonne- en windenergie worden steeds concurrerender (redacteur, Economie & Politiek/fd, 1 september)

# De kosten van elektriciteitsopwekking door alternatieve energiebronnen, zoals zonne- en windenergie, zijn de afgelopen vijf jaar fors gedaald als gevolg van technologische vooruitgang. Ze zijn nog steeds een stuk duurder dan fossiele brandstoffen, maar de kloof is wel veel kleiner geworden. ‘Deze technologieën zijn niet langer kosten uitschieters’, aldus het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een maandag gepubliceerd onderzoek, zo meldt persbureau Bloomberg.

Grote regionale verschillen

# De kosten voor het produceren van elektriciteit met behulp van gas-, kolen- en nucleaire centrales liggen dit jaar op ongeveer $100 per megawattuur, vergeleken met $200 per megawattuur voor zonne-energie. Vijf jaar geleden kostte het nog $500 per megawattuur om met zonne-energie stroom op te wekken.

# De door IEA berekende kosten houden rekening met investeringen, brandstof, onderhoud en ontmanteling van installaties gedurende de levenscyclus. Er zijn grote regionale verschillen. Zo kost het in België $312 per megawattuur om met behulp van zonnepanelen stroom op te wekken, vergeleken met $167 in Spanje.

# Het onderzoek van de IEA stelt vast dat geen enkele technologie het goedkoopst is onder alle omstandigheden en dat de kosten sterk afhangen van de beschikbare grondstoffen, loonkosten en lokale wet- en regelgeving, schrijft Bloomberg.

Dit bericht maakt duidelijk dat de inhaalslag van de duurzame energiebronnen zodanig vordert, dat met de huidige technologische ontwikkelingen binnen enkele jaren de achterstand kan zijn ingelopen en zelfs ingehaald.

Dat betekent voor iedere regering, dat erkent dat ‘regeren vooruitzien’ is, dat de beleidsprioriteiten geheel op die duurzame energiebronnen moet worden ingericht, aangezien de fossiele brandstoffen te veel kwaad aanrichten op de natuur en milieuomstandigheden, zoals het CO2-gehalte en de noodzaak tot reductie wereldwijd. De fossiele brandstoffen hebben met dit bericht definitief het loodje gelegd. En dat mag Shell flink in zijn oren knopen.

Advertisements