Tags

, ,

Britse regering voert strijd tegen illegale immigranten verder op (Mathijs Schiffers, Economie & Politiek/fd, 26 augustus)

# Britse winkeliers en restauranteigenaars die illegale immigranten een baan geven, lopen het risico dat hun zaak tijdelijk dicht moet. Dat is een van de maatregelen in een nieuwe immigratiewet waarmee de Britse regering de toestroom van migranten een halt wil toeroepen.

# Het Britse ministerie van binnenlandse zaken maakte de nieuwe regel dinsdag bekend. Eerder kondigde de Britse regering al aan dat huurbazen die onderdak bieden aan illegalen tot vijf jaar celstraf riskeren.

# Een van de redenen waarom migranten naar het Verenigd Koninkrijk komen is dat het in dit land, vanwege het ontbreken van een identificatieplicht, vrij gemakkelijk is om in het illegale circuit te verdwijnen. Door de vooruitzichten hierop te verminderen, hoopt Cameron de instroom te kunnen beperken.

Behalve het ontbreken van een identificatieplicht ontbreekt er ook een verplichte werkvergunning en dat is vanzelfsprekend de reden dat jonge migranten zo graag naar het VK komen om daar in het grijze en zwarte circuit onder te duiken. Het is dus een raadsel dat de Britten zo lang op deze logische maatregelen heeft gewacht, althans om deze effectief uitgevoerd te krijgen:

# Tijdens zijn eerste regeerperiode beloofde Cameron de netto-instroom terug te dringen tot minder dan 100.000 per jaar, een belofte die hij bij lange na niet heeft kunnen nakomen. In mei, toen de laatste cijfers gepubliceerd werden, stond de teller op 318.000. Deze week volgen nieuwe cijfers.

En dus heeft de regering-Cameron het aan zichzelf te danken dat deze vluchtelingenstroom uit de hand is gelopen.