Tags

, , ,

Het zou altijd zonder politie moeten (Voorpagina/de Volkskrant, 10 augustus)

Dan maar een potje politie pesten (Huib Modderkolk, Ten eerste/de Volkskrant, 10 augustus)

Juist waar voerbalwedstrijden waren afgelast wegens een politiestaking, was het dit weekeinde onrustig. Niet alle supporters waren boos: ‘Die agenten hebben gelijk. Zij staan inde frontlinie.’

# Hebben jullie nou je zin?, schreeuwt een kale veertiger in een zwart T-shirt naar politieagenten. In zijn hand drie blikken bier. Met zijn vinger wijst hij naar een groep ADO-supporters, die zaterdag met veel misbaar door het centrum van Den Haag trekt. Uit de menigte klinkt: ‘Politie, politie, hoeren van justitie.’

De politiestaking bewijst politiek Den Haag en gemeentebesturen een goede dienst, die zich gedwongen voelden om de verantwoordelijkheid bij de boetbalclubs te leggen. AZ (met bezoeker Ajax) heeft het bewijs geleverd dat dit probleemloos kan, maar tevens was dat het bewijs dat de het gezag afgelopen jaren veel te tolerant is geweest tegenover het ‘circus’ van voetbalhooligans. Die stelden er een eer in oude clanoorlogen weer tot leven te brengen. En met die houding werd er ‘ruimte’ heeft geschapen voor ongeregeldheden per weekend, die daarmee politieoptredens noodzakelijk maakten. Dit soort ‘ruimte’ moet per direct onmogelijk worden gemaakt, want zinloze ruimte.

Dus is dat de omgekeerde wereld: gelet op de enorme hoeveelheden belastinggeld, die veel beter besteed kunnen worden, heeft ieder gemeentelijk bestuur zich in de loop der jaren zich laten gijzelen door dit optreden van hooligans, die daarmee de decadentie van de samenleving duidelijk presenteerden en aantoonden.

Maar ook de clubbesturen hebben laten gijzelen doordat ze er door lafheid nooit uitkwamen hoe de juiste maatregelen moesten worden genomen om die horden onder ‘controle’ te houden. Ook weer een voorbeeld van besluiteloosheid van het gezag. De lafheid kan met name worden verklaard vanwege het feit dat de gemeentebesturen en –gemeenteraden zich afhankelijk voelden van wederom die gijzeling: strenger optreden kan hun hun volgende gemeenteraadsverkiezingen kosten. Daarom werd deze praktijk getolereerd. En daarmee werd een forse onkostenpost onnodig door de gemeenschap in stand gehouden. Een trieste, maar ook schandalige ontwikkeling. Hieraan moet per direct een einde worden gemaakt.

Dat wordt een stappenplan, want wat tot een gewoonte is gegroeid (ontwikkeld vanwege die verschafte ruimte) is niet per direct op te heffen. Er zullen notoire vechtersgroepen blijven optreden en die moeten dan maar direct worden vastgezet; daarvoor zullen adequate voorziening voor moeten worden gezocht. En de rekening gaat vanzelfsprekend naar de aangehoudenen. Laat de eindverantwoordelijkheid en dito bijbehorende kosten door de betrokken voetbalclubs betaald worden en dan zal het snel zijn afgelopen met dit soort ‘amusement’.