Tags

, , ,

Shell overweegt investeringen Brazilië (redacteur, Katern Ondernemen/fd, 10 augustus)

# Olie- en gasconcern Shell heeft $5 mrd beschikbaar gemaakt voor overnames, vooral in Brazilië, waar staatsoliebedrijf Petrobras, dat in een omvangrijk corruptieschandaal is verwikkeld, bezig is activiteiten met een totale waarde van bijna $14 mrd te verkopen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van anonieme bronnen.

# Door de lage olieprijs heeft Shell investeringsplannen teruggeschroefd en onderdelen in de etalage gezet om de balans te versterken, maar volgens de bronnen van Reuters zou Shell wel in Braziliaanse activiteiten willen investeren.

# Dat land is een belangrijke pijler onder de toekomstige strategie van Shell, dat bezig is met de overname van het Britse BG Group. Dat bedrijf heeft grote belangen in olie- en gasprojecten voor de kust van Brazilië. Met de overname van BG wordt Shell de grootste buitenlandse investeerder in de diepzeeolievelden voor de kust van Brazilië.

# Hoewel Shell zich nu schrap zet voor ‘een wereld waarin olieprijzen enige jaren laag kunnen blijven’, verwacht het bedrijf wel dat de olieprijs uiteindelijk weer zal gaan aantrekken.’

Het is onverstandig van ‘verwachtingen’ te spreken dat de olieprijs weer zal gaan aantrekken, want met de bestaande overcapaciteit op energiegebied zal daarvan niet snel sprake zijn. en daarom zal Shell als marktkenner moeten beseffen dat de tijden van het aloude product van olie en gas ten einde komt en tijdig moeten overschakelen naar nieuwe energievormen. Maar dat blijkt nog nergens duidelijk uit. Daarmee wordt de slag gemist.