Tags

, , , ,

‘Obama wil uitstoot energiecentrales met een derde verminderen in 2030’ (fd/Washington, Economie & Politiek/fd, 3 augustus)

# De Amerikaanse president Barack Obama zal maandag een aangescherpte versie presenteren van zijn plan om klimaatverandering aan te pakken. Het doel is de uitstoot van broeikasgassen door energiecentrales tot 2030 met een derde te verminderen, zo meldt persbureau Reuters. Obama toont zich hiermee een stuk ambitieuzer dan eerder, toen een verlaging van 25% werd nagestreefd.

# De nieuwe regels zullen volgens Amerikaanse media een flinke transformatie van de Amerikaanse energiesector tot gevolg hebben. Kolencentrales moeten sluiten, terwijl de winning van energie uit bijvoorbeeld zon en wind zal worden gestimuleerd. Het staat nu al vast dat het plan op veel tegenstand van de industrie kan rekenen. Maar in een videoboodschap noemde Obama, die het einde van zijn [presidentschap in zicht heeft, het plan ‘de grootste, meest belangrijke stap die we ooit hebben gezet op het gebied van klimaatverandering’.

# In 2030 moet 28% van de energie worden gewonnen uit duurzame bronnen. In een eerdere versie van het plan was dat nog 22%.

Hieruit blijkt weer eens te meer hoeveel weerstand Obama in zijn tweede regeerperiode heeft ondervonden van de oppositionele Republikeinen in beide huizen van het Congres. Niet gehinderd door dat negativisme en populisme neemt hij nu de ruimte die de president grondwettelijk heeft om orde op zaken te stellen, door visie te tonen. En zo herstelt hij ook het negatieve imago dat de VS in de afgelopen decennia heeft opgebouwd, vooral door toedoen van de periode-‘Dubbel’ Bush, die natuurlijk lakeien waren van de traditionele energiebronnen.

Obama probeert dat negativisme om te buigen naar een echte duurzame energiehuishouding, zowel binnen de maakindustrie en bedrijfsleven, als particuliere huishoudens. Dat is dapper. En als Obama de andere zwarte schapen zoals China en India met hun archaïsche energiegebruik mee kan krijgen, dan heeft hij de mensheid een belangrijke dienst bewezen en komt hij zich nog als groot president in de geschiedenisboeken terecht. Hulde.