Tags

, ,

Ministers Engeland en Frankrijk: ‘Calais is niet alleen ons probleem’ (verslag via foto ©getty, Buitenland/Trouw, 2 augustus)

Foto © getty. Een tekst op de muur bij Calais. In Frankrijk is het een hondenleven, in Engeland is het goed, staat geschreven.

# Niet alleen Frankrijk en Groot-Brittannië, maar ook andere Europese landen moeten iets doen om de vluchtelingencrisis in Calais aan te pakken. Dat schrijven de Franse en Britse ministers van binnenlandse zaken zondag in een opiniestuk in de Britse krant The Sunday Telegraph. Bernard Cazeneuve en zijn Britse collega Theresa May vinden dat de situatie een ‘globaal migratieprobleem’ is.

Eens dat het vluchtelingenprobleem de hele EU aangaat. Waar ze ‘zo ver’ komen tot aan Calais en Dover, klopt er dus onderweg aan de zuidelijke grenzen iets niet. Kortom, de Europese afspraken werken van geen meter en daar moet eerst wat aan gedaan worden. Want het is op deze wijze dweilen met de open kraan. Schiet dus voor geen meter op.

# De Kanaaltunnel in Calais wordt overspoeld door duizenden vluchtelingen uit voornamelijk Afrika die de oversteek naar Groot-Brittannië willen maken. Het verkeer door de tunnel komt daardoor steeds vaker stil te liggen. Beide landen hebben al gezegd aanvullende maatregelen te nemen zoals extra hekken en de inzet van politiehonden.

Waarom geen camera’s waarvan ons land bol staat? Met camera’s kunnen alle vrachtagens en treinen worden ‘gecontroleerd’; opnamen maken duidelijk op welk vervoermiddel vluchtelingen zijn ‘opgestapt’. Die kunnen dus worden opgespoord en geregistreerd. Waarom wordt er niet gezocht via deze eenvoudige hulpmiddelen?

#Cazeneuve en May roepen nu de hulp in van andere EU-landen. Die moeten volgens de ministers ook hun verantwoordelijkheid nemen. “Deze situatie kan niet worden gezien als een probleem van alleen onze landen“, schrijven ze. “Het is een prioriteit op Europees en internationaal niveau. Veel migranten zijn hier terechtgekomen via Italië, Griekenland of andere landen. We moeten het probleem bij de wortel aanpakken.”

Volgens de ministers is de uiteindelijke oplossing migranten duidelijk te maken dat ze hun heil niet moeten zoeken in Europese landen. Afrikaanse landen moeten volgens hen geholpen worden op het gebied van economische en sociale ontwikkeling, zodat inwoners daar willen [utopie]blijven en illegale migratie wordt tegengehouden. “Velen zien Europa en vooral Groot-Brittannië als een plek die financiële voorspoed biedt. Dit is niet zo – onze straten zijn niet geplaveid met goud.”

Gisteren werd hier al geschreven dat er waarschijnlijk één zwak punt voor Groot-Brittannië geldt, te weten dat burgers daar geen verplicht ID-kaart bij zich hoeven te dragen en dat dat illegalen makkelijk maakt om banen te vinden waar ook niet naar die kaarten wordt gevraagd. Dat betekent aan de andere kant weer dat er gegarandeerd misbruik van deze illegalen wordt gemaakt: slechte huisvesting en schandalig lage lonen. Waarom wordt niet snel wettelijk een verplichte ID-kaart ingevoerd in het VK? Dan heb je één troef voor vluchtelingen al uit de roulatie gehaald. Het halve probleem is daarmee opgelost. Voldoende camera’s aan de snelwegen en aan het spoor maakt de oplossing een stuk gemakkelijker, hoewel geen totale garantie voor probleemloosheid.

De enige weg naar een definitieve oplossing van migratieproblemen is een ander ontwikkelingsbeleid in arme Afrikaanse gebieden. Voor oorlogs- of politieke vluchtelingen moet een ander concept worden ontwikkeld. In alle denkbare situaties geldt dat er tijdelijke verblijfsvergunningen worden verstrekt met verplichte terugkeer naar het land van herkomst omdat die landen – hetzij Afrika, hetzij het Midden-Oosten hun mensen in de nabije toekomst met tegen die tijd vredesperspectieven vanwege beëindiging van de burgeroorlogen, hard nodig hebben voor hun wederopbouw.