Tags

, , ,

IMF doet niet mee aan noodsteun Grieken (Rik Winkel, Economie & Politiek/fd, 31 juli)

Fonds draagt pas bij aan noodsteun na hervormingen en schuldverlichting

# Een EU-bron wijst wel op het gevaar dat de Commissie, die zich binnen de trojka met ECB en IMF altijd het soepelst opstelt, afspraken maakt waarvan later blijkt dat het IMF er niet mee kan leven.

‘Het besluit van het IMF betekent dat er in de financiering van het programma, nu begroot op maximaal €86 mrd voor drie jaar, in eerste instantie een gat valt van minstens €16 mrd. Dat is het nog niet uitgekeerde deel van het huidige IMF-programma, dat loopt tot het tweede kwartaal van 2016. Er is nog niet bepaald hoeveel geld het IMF zou uittrekken voor een vervolgprogramma.’

Uit deze passage blijkt dat de Europese Commissie zich ‘altijd’ soepel pleegt op te stellen als het om onderhandelingen gaat, maar dat pas later blijkt dat het IMF daardoor wordt overvallen. Dat kan de bedoeling niet zijn en daarom zal de Commissie zich beter moeten verstaan met het IMF, zodat dergelijke misverstanden niet meer kunnen optreden. De vraag is in deze situatie wat de EU-diplomaten dan aan voorbereidend werk doen zonder overleg te voeren of cruciale informatie aan het IMF doorspelen. Deze slordigheden komen dus weer op nieuwe politieke spanningen binnen de lidstaten te staan. Van professionals mag iets anders worden verwacht.