Tags

, , , ,

SPD-voorman kritisch over Grexit-plan (Reuters, In het nieuws/fd, 20 juli)

# In de Duitse regeringscoalitie loopt de spanning over de Griekse schuldencrisis op. Sigmar Gabriel, leider van de SPD, noemt het idee voor een tijdelijke Grexit in een zondag uitgezonden televisie-interview ‘onverstandig’. Het plan om Griekenland tijdelijk uit de eurozone te laten treden om economisch te kunnen herstellen, komt uit de koker van een minister van financiën Wolfgang Schäuble. Hij is van de conservatieve regeringspartij CDU. Hij had de optie van een tijdelijke Grexit nooit in de onderhandelingen met dat land op tafel mogen leggen, zegt Gabriel. Hij ontkent dat zijn partij op de hoogte was gesteld van het plan voordat het in de onderhandelingen werd ingebracht, zoals Schäuble beweert.

# In het interview verwerpt Gabriel verder de kritiek dat Duitsland zich in de onderhandelingen met Griekenland veel te hard zou hebben opgesteld. ‘Dat is oneerlijk om te zeggen. Duitsland heeft enorm bijgedragen aan de steunpakketten en de grote risico’s genomen. Het zou verkeerd zijn Griekenland niet te vragen te hervormen, zegt Gabriel, omdat Italië, Spanje en Portugal dan dezelfde behandeling zouden vragen. ‘En dat zou de eurozone niet overleven’.

Met deze opmerkingen kunnen de beweringen worden heel realistische en nuchtere argumenten ingebracht tegen al die criticasters die beweren dat de Duitsers te hard van stapel zijn gelopen en zich met hun noordelijke bondgenoten te hard hebben opgesteld. Dat die kritiek dus zo gemakkelijk en veeleer gemakzuchtig wordt geventileerd roept alleen veel vragen op over het kritisch denkvermogen van veel commentatoren. De publieke opinie is een platvloerse eenheidsworst geworden van de niet meer zwijgende meerderheid.