Tags

, ,

Centrale bank Tsjechië grijpt in om kroon goedkoop te houden (Giel ten Bosch, Beursplein, Katern Ondernemen/fd, 22 juli)

Sinds november 2013 geldt een bodem van 27 kroon per euro

‘Het relatief goedkoop houden van de munt is onderdeel van het monetaire beleid van de centrale bank. Een goedkopere kroon is goed voor de export. Bovendien kan er inflatie me worden geïmporteerd. Want net als de eurozone kampt ook Tsjechië met lage inflatie. En net als de Europese Centrale Bank wil de Tsjechische centrale bank een inflatie van rond de 2%.’

De conclusie is natuurlijk dat de non-eurolanden beter af zijn zonder die euro en dat de eurozone nog steeds een rommeltje is omdat de start van de euro volkomen verkeerd was. Daar kwamen de bankencrisis, de kredietcrisis, de euroschuldencrisis, de economische en de financiële crisis bovenop. Als dat allemaal voorvoeld kon worden in de aanloop naar de invoering van de euro, was die niet in 2002 ingevoerd na de girale van 1999. Nu pas zou er met het inzicht van vandaag, een invoering mogelijk zijn geweest omdat er nu een heel ander Verdrag van Maastricht zou zijn geschreven. Bovendien lijkt de conclusie nu gewettigd dat de euro alleen nuttig is voor Europese landen met een intensief handelsverkeer met buiten-Europese gebieden. Lidstaten met overheersend Europese handelsbetrekkingen, hebben niets te zoeken in de eurozone, zoals het VK, Noorwegen, Denemarken, Polen en Tsjechië bewijzen.