Tags

, , ,

Wanneer is schuld ‘onhoudbaar’? (Pater de Waard, De kwestie, Economie /de Volkskrant, 16 juli)

Schuldkwijtschelding is geen oplossing, schuldomzetting wel

# Niettemin noemt het IMF de Griekse schuld ‘onhoudbaar’. Kwijtschelding is nodig. Hoogleraar Sweder van Wijnbergen vindt een schuld van 120 procent van het maximum. Er is geen objectief criterium voor. Of een schuld onhoudbaar is, hangt af van de hoogte van de groei en de inflatie. Als beide hoog zijn, smelt een schuld als sneeuw voor de zon. Een schuld is alleen onhoudbaar als de financiële markten dat vinden. En zij worden weer aangestuurd door de ratingbureaus, zoals Moody’s en Standard & Poor’s die bepaalde letters aan schulden van landen en instituten hangen. Drie A’s geeft de hoogste kredietwaardigheid, een D staat voor bankroet (default). Nu zit de rating voor Griekenland net boven Caa3 bij Moody’s en CCC- bij Standard & Poor’s. Pensioenfondsen, banken en verzekeraars (de grootste beleggers in de wereld) mogen dergelijke riskante obligaties niet meer in hun portefeuilles hebben. De Griekse schuld is daardoor op de financiële markten een speelbal van hedgefondsen en andere speculanten geworden.

# Griekenland moet daarom een absurd hoge rente betalen in een tijd met nauwelijks groei en nauwelijks inflatie. Dat maakt schuld op dit moment onhoudbaar, zodat het land zijn hand ophoudt.

# Schuldkwijtschelding is niet nodig. Beter is de Griekse schuld te laten slapen door omzetting in laagrentende eeuwigdurende of perceptuele leningen.

# Anders moet Rutte weer een verkiezingsbelofte breken.