Tags

, ,

Waarom Nederland toch schaliegas gaat winnen (Rolf Heynen, Opinie & Dialoog/fd, 2 juli)

Besluitvorming ligt voor volle honderd procent in Den Haag en minister van Economische Zaken kan gemeenten passeren

‘Het is fascinerend dat het draagvlak voor schaliegaswinning tot een dieptepunt is gedaald en winning toch wordt overwogen. Weerstand tegen schaliegaswinning is breed. Tegenstanders bestaan uit een meerderheid van burgers, gemeenten, provincies, drinkwaterbedrijven, bierbrouwers, bottelaars, natuur- en milieuorganisaties, een grote groep hoogleraren en op dit moment een meerderheid in de Tweede Kamer.’

Het is een inschattingskwestie of minister Kamp van Economische Zaken zijn voornemen om schaliegas te gaan winnen wil doorzetten of niet. Maar gelet op de PS2015-uitslag en de forse klappen voor partijen die Slochteren wilden handhaven op het huidige ‘winningspercentage’ lijkt het niet waarschijnlijk dat Kamp een tweede keer de fout ingaat. Hij heeft nu zelf ervaren dat het zinloos is tegen een brede volkswoede in te gaan.

Los daarvan is het belangrijker op te merken dat de Mijnwet die in dit artikel goed beschreven staat, aangenomen is onder geheel andere tijdsomstandigheden dan nu en dat de inhoud daarvan nu dus ook geheel tegen democratische meerderheden in kan uitwerken. Dat is de tragiek van iedere wetgeving dat het in haar tegen- en nadeel kan uitwerken. Voorlopig resteert de schrale troost voor alle tegenstanders van schaliegas, dat de verkiezingen een steeds onbarmhartiger uitslag zullen zien als een partij zich tegen de brede meerderheid ingaat. Als het volgende kabinet VVD, CDA en/of PVV zal zijn, zoals Heynen verwacht, dan wacht die coalitie dus bij een volgende gelegenheid een enorm pak slaag. Daar kunnen we ons nu al op verheugen.

Advertisements