Tags

,

Weigerende pinautomaat wakkert verdeeldheid Grieken aan (Gijs den Brinker & Shereen El Sherbini, Economie & Politiek/fd, 29 juni)

In de Atheense wijk Nea Ionia staat een vrouw voor een pinautomaat. Ze mag per vandaag niet meer dan €60 per dag pinnen. Het scherm vertelt haar dat de daglimiet is bereikt, terwijl ze nog geen opname heeft gedaan. Ze wordt boos en begint hardop af te geven op de politiek: ‘Wat een toestand! Het lijkt wel een bezetting.’

‘Veel mensen staan er zo hopeloos voor dat het ze allemaal niets meer uitmaakt‘, zegt Alex. Hij zit voor Glamorous Beauty Accessoires & Mode, de zaak van zijn broer Iraklis aan het Omonia-plein in het centrum van Athene. ‘Je hoort: “Geef ons de drachme maar terug.” Maar die mensen weten niet wat ze zeggen.’

Dit beeld in combinatie met het interview op radio1 met de Vlaming Bruno Tersako die in Athene woont, maken duidelijk dat de chaos met de dag groter gaat worden en dat de kans ook aanwezig is dat de bevolking per referendum tegen Tsipras en zijn Syriza-partij gaat stemmen uit pure woede over de wijze waarop de politieke amateurs van deze partij via hun marxisme en maoïsme hebben geprobeerd de professionals van de Europese Commissie en de Raad een lesje te leren.

Griekenland zal zijn schulden nooit kunnen terugbetalen en die bewindslieden in het verleden die dat ooit beloofd hebben, zoals oud-ministers Jan Kees de Jager en Wouter Bos, alsmede oud-president Wellink (DNB), hebben willens en wetens gelogen en het parlement onjuist ingelicht. Wanneer worden zij alsnog aangeklaagd wegens schending van deze parlementaire doodzonde?

Omdat Griekenland zijn schulden nooit kan terugbetalen, ontstaat wel een unieke situatie dat ditzelfde Griekenland onder curatele van de EU aan een Europees Marshallplan-infuus kan worden gezet, waarbij nu eens heel anders dan met alle voorgaande financiële injecties zonder de Griekse politici en andere bobo’s met hun inbreng een nieuw economisch gezond Griekenland kan worden opgebouwd.

Dat nieuwe Griekenland (waaronder een nieuw belasting-inningsstelsel) is onder de Syriza-regering immers vanwege eigen incompetentie niet mogelijk, maar zal onder Europese begeleiding wel tot een ‘naoorlogse’ wederopbouw kunnen worden aangezet en gebracht – op basis van onze eigen wederopbouwervaring -, maar wel onder constante bewaking van de EC én de eurogroep (onder verantwoordelijkheid van de Spaanse minister Luis de Guindos, die dan een zware verantwoordelijkheid meekrijgt, zodat Jeroen Dijsselbloem eurogroepvoorzitter blijft).

Mocht deze opzet namelijk slagen – en wie zou eraan twijfelen? Alleen fervente Griekenlandhaters blijven afkerig – dan heeft de EU mondiaal een slag geslagen door te bewijzen dat niet alleen de euroschuldencrisis werd overwonnen, maar ook de Griekse crisis. De EU als glorieus overwinnaar van al haar interne strubbelingen die allemaal bij de geboorteweeën die bij het experiment van een integrerend EU behoren. Laten we dit project aanpakken. Yes, we can! EU als voorbeeld voor de wereld. Ja, dat kunnen we voor elkaar krijgen!