Tags

, ,

Willen de Grieken erbij horen, of niet? (Thijs Kettenis, Katern de Verdieping/Trouw, 27 juni 2015)

‘En het Griekse volk – ook de aanhang van Syriza – denkt er net zo over. Enquêtes laten keer op keer zien dat 75 tot 80 procent koste wat kost het EU-lidmaatschap en de euro wil houden. “De Grieken lijken wel schizofreen. We hebben collectief een psychiater nodig”, zegt Theodoros Kouloumbis, emeritus hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit van Athene.’

Deze cijfers maken het dus volgende week zondag heel goed mogelijk dat de Grieken wel degelijk vóór het lidmaatschap van de EU kiezen en vóór het behoud van de euro. Dat zou kunnen betekenen dat deze voorstem van een grote meerderheid tegelijkertijd een motie van afkeuring voor de regering Tsipras betekent en dat deze moet opstappen.

Daarmee mag/moet Brussel dus logischerwijs rekening mee houden. Dan beginnen er nieuwe onderhandelingen met een nieuwe regering en laten we hopen een zakenkabinet, aangezien de oude partijen geen meerderheidscoalitie kunnen vormen. Kortom, de puzzel is complex en alle opties moeten worden opengehouden. Maar de moed hoeft nog niet te worden opgegeven op een verrassende uitkomst van het referendum.