Tags

,

Januskop: Is de islam een barmhartige religie of een geloof dat zijn wil tot overheersing met geweld wil opleggen? (Ephimenco, Katern de Verdieping/Trouw, 27 juni)

‘De ramadan is voor moslims een heilige periode. Maar voor sommigen onder hen is het uitgerekend de tijd waarin zoveel mogelijk ‘kuffars’ (ongelovigen) omgebracht moeten worden. zie hier de januskop die het islamlichaam kroont. (…) De niet-moslim staat voor een dilemma: is de islam een barmhartige religie of een sektarisch geloof dat zijn wil tot overheersing met geweld wil opleggen? ‘

Het antwoord is heel eenvoudig dat iedere godsdienststichter-tegen-wil-en-dank, aangezien de meeste stichters helemaal niet de intentie hadden een kerk of instituut op te richten, wisten vanuit hun verlichte geest dat institutionalisering zou leiden tot gevolgen die zij nooit beoogd hadden. Godsdienst en geloof waren en zijn zaken die je innerlijk moet of kunt beleven en dat is er geen sprake van anderen je geloof willen opleggen en hen te overheersen met behulp van geweld. Dat was ook het grote misverstand van de christelijke kerk en hun kruistochten in de Middeleeuwen. Aardse denkfouten.