Tags

,

‘Krachtig Europees centrum wil Griekenland uit de eurozone hebben’ (Bert van Dijk en Shereen El Sherbini, Economie & Politiek/fd-digitaal, 26 juni)

Grieken reageren heftig op de nieuwe voorstellen van de geldschieters om de btw in het hotelwezen op te hogen naar 23%. ‘Het voorstel om de btw voor hotels midden in het seizoen te verhogen van 6,5% naar 23% is belachelijk en absurd’, twitterde Europa-analist Yannis Koutsomitis gisteravond.

‘De gerespecteerde politiek commentator Nikos Chatzinikolaou die bekendstaat om zijn doorgaans onpartijdige houding kon tijdens een nieuwsuitzending van televisiezender Star zijn woede en ongeloof nauwelijks meer bedwingen. ‘Ze zijn nu openlijk tegen het Griekse toerisme en proberen de concurrerende buurlanden van Zuid-Europa in de kaart te spelen evenals buurland Turkije die lage btw-tarieven heeft. Laat ze liever een algemeen reisverbod doen uitgaan. Laat ze liever openlijk verklaren dat ze niet willen dat mensen naar Griekenland op vakantie gaan en dat ze niet willen dat mensen naar Griekse hotels gaan en in Griekse restaurants eten, dat ze niet willen dat onze economie er weer bovenop komt’.

Buurland Turkije is natuurlijk geen EU-lid, maar daar gaat het niet om. Dit dwaze voorstel van de schuldeisers bewijst alsnog dat die schuldeisers geen idee hebben wat ze aan het voorstellen zijn. ze hebben zich niet gerealiseerd dat belastingontvangsten uit alle hoeken en gaten van de Griekse samenleving tevoorschijn ‘toveren’ geen enkele zin heeft. Als het zo moet, dan is de hele schuldenaflossingsproblematiek door de trojka een doodlopende steeg. Immers, het gaat hier om een importsector als toerisme onder die vlag mag worden beschouwd, want importeren van buitenlandse toeristen.

Weliswaar levert de toeristenstroom inkomens op die onderdeel van het bbp uitmaken, maar toerisme is geen overheidssector die teruggedrongen moet worden, maar ook een exportproduct dat het bbp doet groeien. Toerisme is eigenlijk amusementsindustrie waarmee geen groot geld wordt binnengehaald. Speelt dus macro-economisch geen enkele rol en kan daarmee ook geen argument zijn om deze belachelijke voorstellen te doen.

Omdat dezer dagen afdoende is beschreven dat het belastingstelsel in Griekenland niet functioneert en dat te grote groepen gefortuneerden de kans aan het ontspringen zijn, terwijl ze in gezamenlijkheid in staat zijn om met hun vermogens tot overeenstemming met de schuldeisers te komen, moet Griekenland onder curatele worden gesteld zodat op termijn die fortuinen effectief kunnen worden geïncasseerd en het vertrouwen in Griekenland herstel wordt. Er moet dus een Marshallachtig raamwerk worden opgezet, zodat de schade van een Grexit én vertrek uit de EU voorkomen wordt. Alleen dreigt het Syriza-populisme met een incompetente premier roet in het eten te gooien. Incompetent? Jazeker:

De Grieken danken alles aan de EU (Kleis Jager, vandaag/Trouw, 26 juni)

Met een Grexit raakt Griekenland in een burgeroorlog of komt er een dictatuur, meent Jean-Dominique Giuliani, voorzitter van de Franse denktank Robert Schuman.

Is een Grexit nu juist niet een oplossing? Later kan Griekenland er misschien weer bij als ze hun zaken voor elkaar hebben.

“Het is waar dat een normaal functionerende staat ontbreekt, er is geen kadaster, geen apparaat om belastingen te innen. Griekenland staat wat dit betreft op het niveau van het Midden-Oosten. Maar we kunnen ze nu niet laten vallen, we hebben de morele plicht ze te helpen. De regering van Tsipras, een jongen die lid werd van de communistische partij toen de muur in Berlijn viel, is misschien minder oneerlijk dan voorgaande regeringen, maar volkomen incompetent. Het is niet erg dat Griekenland onder curatele staat, ook dat is vaker voorgekomen.”