Tags

,

Tragedie moet beëindigd worden (Wilfried van der Poll, vandaag/Trouw, 26 juni)

‘Griekenland kan niet meedoen met de toppers’, zegt Geert Mak. Het land moet daarom uit de euro. Al moet het dan wel humanitaire hulp krijgen.

# Griekenland kan domweg niet meedoen met de toppers. De eurozone moet sterk en stabiel zijn. En Griekenland moet kunnen ademhalen.”

# Het is een botsing tussen twee schijnwerelden. Aan de ene kant die van de Grieken. Ook de nieuwe machthebbers weigeren te erkennen dat het probleem groter is dan uit de hand gelopen overheidskosten of opgelegde bezuinigingen. Griekenland is in feite een premodern land. Het is redelijk corrupt, heeft een nauwelijks functionerend belastingsysteem, heeft niets op orde, behalve de pensioenen, en zelfs die niet echt. Syriza vlucht in de aanval, met een actievoerdersheroïek die volgens mij averechts werkt. Ze maakt de ene tactische blunder na de andere. In Duitsland ontmoet ik best vaak begrip voor de Grieken. maar Syriza trapt Duitse kiezers voortdurend in het kruis – en die zullen toch groen licht moeten geven voor nieuwe steun. Natuurlijk moeten schuld worden afgeboekt, zo kan geen land doorgaan. Maar ook Griekenland zal door een lang en moeilijk moderniseringsproces moeten , en dat zullen de Grieken toch zelf moeten doen.”

# En de tweede schijnwereld, die van de cijferaars uit Noord-Europa. Ook zij sluiten hun ogen voor de realiteit. Ze stormden er blind op af met hun huishoudboekje, zonder na te denken over de gevolgen van snoeiharde bezuinigingen. Overal ter wereld hebben economen met open mond staan kijken. Maar de Jan Kees de Jagers, Balkenendes en Ruttes van het Noorden gingen blijmoedig door. Griekenland is totaal de pomp in gedraaid. Zijn economie zou volgens de cijferaars met 6 procent krimpen – ze kromp met 28 procent. Tegen hun kiezers logen ze intussen dat de leningen ‘tot de laatste cent’ zouden worden terugbetaald. Een illusie. En dat wisten ze.”

# Een toekomstbestendig Europa heeft een kern van eurolanden en een ring van partners eromheen, zoals Griekenland. Zo’n unie draait om solidariteit, om vertrouwen. Daar moeten we aan bouwen.”

# Ik weet niet of dat gaat lukken. In plaats van het optimisme van een New Deal is er een sfeer van zurigheid. Roosevelt nam in crisistijden iedereen mee, in het huidige Europa zijn tegenstellingen vergroot. Spanje en Portugal werden bijvoorbeeld zonder nadenken in hetzelfde naar knoflook ruikende mandje gegooid als Griekenland, terwijl het om andersoortige gevallen ging. Griekenland had een te hoge staatsschuld en een disfunctioneel belastingstelsel. Spanje en Portugal hadden hun begrotingen op orde, maar moesten hun banken redden. Een bankencrisis werd geframed als nationale crisis.”

# Fel: “De echte strijd in Europa is niet tussen Noord en Zuid, maar tussen twee soorten Europa’s. Die van de burgers of die van de banken. Brussel koos in 2010 voor het Angelsaksische neokapitalisme, en de daarbij behorende normen. Met als gevolg dat je, zoals Bert Wagendorp schreef, in Europa beter een bank kunt zijn dan een democratisch gekozen regering.” Hij zucht: “Als Griekenland een grote bank was geweest was het allang gered.”

Ieder commentaar is overbodig bij deze woorden vol wijsheid. De massa’s komen ooit in opstand en dat zal onze redding zijn.