Tags

, ,

‘En een man als Yanis Varoufakis helpt ook niet: Hij heeft zich als een olifant in de porseleinkast gedragen’, aldus Paul De Grauwe (Vlaams econoom aan de London School of Economics in: Arend Clahsen, Iedereen heeft vuile handen in Grieks drama, Economie & Politiek/fd, 2 juni).

Ook Europa speelt volgens de econoom een zeer kwalijke rol. ‘Europa heeft het land de laatste jaren in een wurggreep genomen die tot een ineenstorting van de economie en de zege van Syriza heeft geleid. Er wordt gezegd dat de Grieken niet redelijk zijn, terwijl sommige eisen zeker niet onredelijk zijn. Het land heeft het meest bezuinigd van alle landen. De persverse bezuinigingen moeten aangepast worden. Maar door de harde Europese lijn ontstaat nu een liquiditeitsprobleem in Griekenland. Er is irritatie over dat de Grieken niet met cijfers en duidelijkheid komen, maar door de kraan dicht te draaien gaat de economie eraan onderdoor.

‘Beide kanten treft blaam, vindt De Grauwe. De radicaal-linkse Syriza-coalitieregering vanwege haar ramkoers, en Europa omdat het niet accepteert dat het een gedeelde verantwoordelijkheid heeft voor de sociaaleconomische situatie.’

Conclusie is dat Griekenland in de huidige schuldencrisis niet vergelijkbaar is met alle landen die onder het IMF-regime vielen in het verleden, aangezien Griekenland het slachtoffer is geworden van een monetaire unie die volkomen onvolwaardig was en zal blijven, een experiment dat nog even goed geheel kan mislukken. Maar de Grieken dienen uit deze aflossingscrisis te leren dat zij een modern industrieel land moeten worden, dat budgettair en wat volkshuishouding betreft aan dezelfde eisen moet voldoen als andere moderne, en vaak hooggeïndustrialiseerde landen. En dus valt op dit moment alleen de kwalificatie van ontwikkelingsland aan Griekenland toe, rijp voor ontwikkelingshulp. En Varoufakis moet ontheven worden als minister van financiën aangezien hij zijn academische status niet kan waarmaken.

Advertisements