Tags

, ,

Wen er maar aan: IS is een blijvertje (Mariwan Kanie en Robbert Woltering, het laatste woord/Het Parool, 26 mei)

Islamitische Staat veroverde weer steden in Syrië en Irak. De internationale coalitie lijkt machteloos tegen de verdere opmars. Dat ligt ook aan de verdeeldheid in eigen gelederen (soennitische en sjiitische wordt bedoeld).

‘Het enige bezwaar is dat IS zich beroept op een absolute waarheidsclaim die de heersers in de regio te kijk zet, en grote vluchtelingen stromen op gang brengt. Waar Turkije , Saoedi-Arabië en de Golfstaten op lijken te wachten, is niet het verdwijnen van IS, maar het normaliseren ervan. Als de scherpe kantjes eraf zijn, kan IS worden opgenomen in een hervormd Midden-Oosters statenstelsel.

‘De internationale coalitie ziet zich dus niet alleen geconfronteerd met een uiterst sterke tegenstander, ze heeft ook een probleem in eigen gelederen. De Islamitische Staat, daar zijn wwe voorlopig nog niet vanaf.’

De spiegel voor het Westen is natuurlijk dat er sprake van beide zijden is van absolute waarheidsclaims: het islamisme enerzijds en de vrijemarktwerking en het materialisme anderzijds in het Westen. Beiden hebben de overeenkomst dat ze even dogmatisch zijn en even gewetenloos. Maar dat wordt in analyses en krantenverslagen nooit aan de orde gesteld en dat wordt dus node gemist.