Tags

, , , ,

Aandeelhouder APG wil niet dat Shell naar olie boort bij Alaska (Paul Luttikhuis, Katern Economie/NRC Handelsblad, 19 mei)

Olieboringen Noordpool

Shell moet niet naar olie boren in het Arctische gebied, vindt zijn aandeelhouder APG. Er zijn betere alternatieven.

‘APG dringt daar al jaren op aan en is een van de 151 institutionele beleggers die Shell hebben gevraagd om meer transparantie over klimaat. Dat past in een trend. Milieuorganisaties proberen grote beleggers er al langer van te overtuigen hun geld terug te trekken uit fossiele brandstoffen en te investeren in duurzame energie.

‘Zover kan APG niet gaan – al was het maar omdat nog maar een paar procent van de wereldwijde energievoorziening duurzaam wordt opgewekt. Het is nu al lastig om genoeg duurzame, rendabele beleggingen te vinden. Bovendien zouden andere, waarschijnlijk minder kritische fondsen hun positie bij de olieconcerns overnemen. Of het klimaatbeleid daarmee geholpen wordt, is volgens Walia de vraag.

‘Na het compliment over de transparantie volgt een kritische analyse over het meest gevoelige onderwerp van dit moment: de proefboringen in het kwetsbare Arctische gebied. Walia zal Shell vragen de omstreden plannen, waarvoor het bedrijf vorige week toestemming kreeg van de Amerikaanse regering, op te schorten.

„Wij kunnen niet beoordelen hoe groot het risico is dat er een keer iets misgaat”, zegt Walia. „Maar we weten wel zeker dat áls het misgaat, de gevolgen zeer groot zullen zijn. Natuurlijk in de eerste plaats voor het milieu. Maar daarnaast ook voor onze investeringen, en daarmee voor veel Nederlandse gepensioneerden.”

Reputatieschade

„De markt zal Shell zo’n fout niet zo snel vergeven”, zegt Walia. „De reputatieschade zal enorm zijn, al was het maar omdat iedereen Shell hiervoor heeft gewaarschuwd. Dat heeft grote financiële consequenties. Kijk maar naar BP. De waarde van hun aandelen halveerde ongeveer na de olieramp in de golf van Mexico in 2010.”

Dit zijn overtuigende en afdoende opmerkingen aan het adres van het Shell bestuur.