Tags

, , ,

Zoek geen nieuwe olie bij surplus aan bestaande reserves (Marc Blom[1], Opinie & Dialoog/fd, 15 mei)

Noordpoolproject Shell is te ruilen tegen Saoedische olie en beide partijen kunnen daarop vooruitgaan

‘De klimaatonderhandelaars in Parijs moeten — om bij het voorbeeld van Shell te blijven — inzetten op het stoppen van de Arctische winning door gebruik maken van enerzijds de risico’s voor Shell van onverkoopbaarheid van de nieuw te winnen voorraden en van een Kodak­scenario en anderzijds het belang van Saoedi-Arabië bij het stilleggen door Shell van zijn Arctische plannen.

‘Zo valt het Arctische project van Shell te ruilen tegen Saoedische olie. Shell kan dan goedkoper winnen en de vrijgekomen fondsen gebruiken om zichzelf opnieuw uit te vinden. Saoedi-Arabië vermindert het risico dat zijn voorraden ‘stranded’ raken en heeft de mogelijkheid het Arctische project op te pakken als er ooit CO2-ruimte overblijft. Beide partijen kunnen erop vooruitgaan en het noordpoolgebied wordt voorlopig met rust gelaten. De realiteit is gecompliceerder, maar het geeft een denkrichting.’

Voldoende argumenten om Shell aan het verstand te peuteren dat het project in Alaska zinloos en crimineel genoemd mag worden vanuit het perspectief dat zelfs het kleinste ongeluk een fatale milieuramp kan betekenen. Het wordt zelfs bijna noodzakelijk voor de minister van Economische Zaken, Kamp, in te grijpen vanwege de schade die Shell (en ons land) loopt als er iets, hoe klein ook, gebeurt dat het milieu aantast. Dit zijn (te kwetsbare) wereldnatuurgebieden waar de mens van af moet blijven. Punt uit. Een kabinet dat niet ingrijpt is geen knip voor de neus waard. En de leiding van Shell heeft zich al een brevet van onvermogen gegeven. En weer is het de neoliberale instelling die de aarde en aardbodem aan het verzieken is.

[1] Marc Blom was 34 jaar advocaat en partner bij NautaDutilh. Hij legde zijn praktijk vorig jaar neer en richt zich nu op energietransitie.