Tags

, , ,

Clegg bewijst het gelijk van vriend Pechtold (Lex Oomkes, opinie/Trouw, 13 mei)

D66 profiteert enorm van de steun die tot nu toe de coalitie overeind heeft gehouden

‘Met dat beleid halen de twee coalitiepartijen zich de woede van de kiezers op de hals, maar D66 profiteert enorm van de gegeven steun die de coalitie tot nu toe overeind heeft gehouden.’

De woede van de kiezer in 2012 was op dat vanzelfsprekend en geheel tegen vele stemmers in die op de beide coalitiepartijen hebben gestemd, maar de woede van toen zal nu gezakt zijn nu duidelijk is geworden dat de fragmentatie in de Tweede Kamer zodanig is geworden dat normale – lees: ouderwetse – coalities niet meer mogelijk zijn en dat eerder in de toekomst coalitiekabinetten van 5 of meer partijen nodig zijn. Dat maakt het voor de kiezer ook niet gemakkelijker om alles te blijven volgen, laat staan begrijpen. Maar de kiezer went wel aan deze nieuwe omstandigheden. Dat hebben ze altijd al gedaan! Wat nu de Constructieve 3 (C3) zijn, kunnen dan C5’ers binnen of buiten het kabinet zijn.

Dan maar liever een kernkabinet van de twee winnaars – welke twee doet er dan ook niet meer toe – en dat met verschillende gedogers de kabinetsperiode helemaal wordt afgemaakt. We weten nu immers als les van de laatste Kamerverkiezingen dat de meeste stemmers strategisch hebben gestemd en dus niet meer traditioneel. Met dit strategische gedrag gaan de stemmen direct naar de ‘ware’ favorieten in de peilingen. Na de lijsttrekkersdebatten viel een zwakke Roemer af ten gunste van de sterke Samsom. De enige eis die nog telt is dat je voldoende dossierkennis moet kunnen etaleren. Het gaat dus om de beste politieke sprekers van de rivaliserende partijen.