Tags

, , , ,

Nokia richt zich op ‘programmeerbare’ wereld (Job Woudt, Katern Ondernemen/fd, 16 april)

Overname Alcatel-Lucent met het oog op nieuwe digitale revolutie

‘Bij de Amerikaanse netwerkbouwer Cisco hebben ze er het begrip Internet of Things voor uitgevonden, bij KPN spreken ze liever over ‘de wereld waar alles en iedereen met elkaar is verbonden’. Sinds woensdag is er nog een variant die de aandacht voor zich opeist: ‘de programmeerbare wereld’.

‘Het begrip wordt gebezigd door de topman van het Finse Nokia, Rajeev Suri, die in Parijs de overname van Alcatel-Lucent aankondigde. Suri gaat ervan uit dat over tien jaar niet alleen vrijwel ieder mens, maar ook nog eens meer dan vijftig miljard voorwerpen — van auto’s tot horloges en van de thermostaat tot de fiets — via chiptechnologie met elkaar zijn verbonden, een nieuwe digitale revolutie.’

Na het onlangs verschenen van het ‘verontrustende’ boek van Hans Schnitzler, Het digitale proletariaat (De Bezige Bij), ontkomen we er niet aan om de nieuwe in aantocht zijnde digitale revolutie haarscherp te gaan analyseren. Want technologisch zijn we zover dat ‘alles met alles verbonden’ kan worden en dat er een ‘programmeerbare wereld’ op ons staat te wachten, als we de techniek z’n gang laten gaan. En zeker omdat Schnitzler ons waarschuwt aangezien wij ‘mateloze wezens zijn’ en ‘gevaren opzoekend’ Nu heb ik dit boek nog niet uitgelezen – ben niet zo pessimistisch als de auteur is -, maar de aankondiging van Nokia dat een overname in aantocht is en deze ook perfect past in het kader van een Europees Silicon Valley, kan ook de Kamer zich richten op deze grotere en globale thema’s die onze wereld gaan beheersen.

Maar omdat CEO Suri ervan uitgaat dat over tien jaar niet alleen vrijwel ieder mens, maar ook nog eens meer dan vijftig miljard voorwerpen — van auto’s tot horloges en van de thermostaat tot de fiets — via chiptechnologie met elkaar zijn verbonden.’ dat over tien jaar niet alleen vrijwel ieder mens, maar ook nog eens meer dan vijftig miljard voorwerpen — van auto’s tot horloges en van de thermostaat tot de fiets — via chiptechnologie met elkaar zijn verbonden’, ligt hier een mooi startpunt om hierover na te gaan denken; althans een poging te doen om ons te oriënteren op dit vlak en wat we willen met onze wereld en met name op onze technologische vermogens.

Want ik ga er vanuit dat het onze technologische vermogens zijn die op het spel staan en geen oncontroleerbare apparatuur die wij zelf hebben ontwikkeld en kunnen blijven herprogrammeren. De apparaten die wij ontwikkelen dienen in onze eigen macht te blijven opereren en de geschiedenis van de atoombom en nucleaire technologie leert ons dat we rekening moeten blijven houden met andersoortige toepassingen dan de uitvinders zelf voor ogen hadden. Vandaar nog enkele volgende citaten:

‘Dat levert allerlei data op die worden doorgesluisd naar en opgeslagen in de ‘cloud’. Daarvandaan kunnen ze weer snel worden behandeld en geanalyseerd. Het zal ons gedrag veranderen, net als de zakelijke processen en de manier waarop we de wereld beter en schoner gaan organiseren, aldus de in New Delhi geboren Suri.

Voor Nokia, sinds vorig jaar officieel verlost van zijn gammel geworden mobieletelefoontak, is hier een mooie taak weggelegd. Als leverancier van netwerkapparatuur eist het bedrijf een hoofdrol voor zich op om dat toekomstige dataverkeer mogelijk te maken.’

‘En met de inbreng van Alcatel-Lucent moet dat allemaal nog beter worden. Geïntegreerde netwerken voor de kabel- en telecombedrijven? ‘Samen kunnen we dit goed aanpakken.’ Data-opslag in de cloud? ‘Alles verhuist naar de cloud’, aldus Suri tijdens de persbijeenkomst.’

De sleutelpassage zit dus verborgen in de zin ‘Het zal ons gedrag veranderen, net als de zakelijke processen en de manier waarop we de wereld beter en schoner gaan organiseren.’

Nu is het duidelijk dat de zakelijke processen aardig klinkt, maar ook levensgevaarlijke kanten kent, zoals de kredietcrisis die sinds 2007 op ons is afgeroepen toen allerlei digitale innovaties in de bancaire en verzekeringssector over ons zijn uitgewaaierd. Deze ruïneuze ontwikkelingen mogen ons geen tweede keer overkomen en laat hier de bonusdiscussie een begin zijn van het nieuwe zoeken naar rechtvaardige verhoudingen wereldwijd op de arbeidsmarkt en de beloningsfilosofie binnen multinationals die nu volgens Angelsaksisch model gebruikelijk is geworden. Dat zijn ethisch en technologisch verkeerde ontwikkelingen. Alleen heeft de financiële wereld dat nog niet door.

Maar ook de mogelijkheid om de wereld beter en schoner te gaan organiseren wordt met deze ontwikkelingen mogelijk en dat is meer dan noodzakelijk, hoewel dit bewustzijn nog steeds onder een te klein deel van de mensheid aanwezig is en het stellige neoliberale minderheid zich (nog) niet laat overtuigen. Maar daarvoor is de rechtvaardige verdeling van goederen en grondstoffen nog te slecht verdeeld. Wat dat betreft heeft het Westen boter op z’n hoofd.

De toekomstige clouds – die overigens voldoende beveiligd moeten worden tegen hackers – kunnen dus heel wat problemen gaan aanpakken als de mens in het vinden van oplossingen faalt. En de huidige wereldproblemen bewijzen dat de belangentegenstellingen zodanig groot en omvangrijk zijn dat de mensheid niet anders kan dan falen. Dan kan de techniek, inclusief de digitale revolutie, ons behulpzaam zijn.