Tags

, , , ,

Energie voor de mensheid (Column Mathijs Bouman, Opinie & Dialoog/fd, 15 april)

‘Royal Dutch Shell koopt de Britse BG Group voor €64 mrd en iedereen is enthousiast.

(…)

‘Maar ik vind het een overname van niks. Supertanker Shell is geen graad van richting veranderd, maar [en!] ligt nog altijd op ramkoers met de toekomst. De overname van BG is een vlucht vooruit. Het is een verliesstrategie.

‘Anno 2015 zitten we met een (…) misverstand: het kapitalistische misverstand dat de markt sterker is dan de wetten van de natuur. Grondstoffen raken uitgeput, het klimaat warmt op. De markt is niet bij machte om de juiste prijzen — inclusief milieuschade — te genereren.

‘Thatchers ‘power to the people’ zouden we daarom in deze tijd moeten vertalen als ‘energie voor de mensheid’. Maar aan die kruistocht voor een duurzame energievoorziening doet Shell nadrukkelijk niet mee.

‘De koop van BG bewijst eens te meer dat het bedrijf blijft kiezen voor fossiele energie en voor CO2-uitstoot. Zonnecelfabrieken deed het energiebedrijf de afgelopen jaren van de hand, in windenergie wordt niet meer geïnvesteerd en zelfs een veelbelovende techniek om CO2 te neutraliseren met mineralen, werd verkocht. Als het niet door een pijp kan, is Shell niet geïnteresseerd.

‘Als het aan Van Beurden ligt worden al het gas en alle olie die bij Shell op de balans staan de komende decennia opgepompt en verbrand. Hij ziet blijkbaar geen toekomst waarbij we zoveel in duurzame energie investeren, dat de prijs ervan genoeg daalt om het besluit fossiele energie gewoon in de grond te laten zitten, op economische gronden kan worden genomen.

‘Denk je eens in wat een revolutie Van Beurden had kunnen ontketenen als hij zijn € 64 mrd in nieuwe energiebronnen had geïnvesteerd, in plaats van in een oud gasbedrijf. De Noordzee vol windmolens, Zuid-Spanje vol zonnecellen, het had gekund.’

Nooit geweten dat Bouman zo progressief en vooruitstrevend kon zijn of uit de hoek kon komen, maar dit pleidooi om van de fossiele grondstoffen in de grond te laten zitten en over te schakelen op moderne en duurzame energiebronnen (WWZ: wind, water en zonnekracht) is verrassend en zal velen heel blij maken. Bijna een Nobelprijsnominatie waard. Bravo Mathijs!

Tegelijkertijd wordt duidelijk dat Shell zich rabiaat keert tegen het Energie Akkoord en dus wordt het tijd voor de overheid en dus de regering (op dit niveau van een machtige multinational) om Shell tot de orde te roepen, tenzij Shell een deal heeft gesloten met de Britse regering. Want dat kan toevallig ook aan de orde zijn.