Tags

, , ,

Banen (Column Annemarie van Gaal, Opinie & Dialoog/fd, 7 april)

‘Waarom verdelen we bedrijven niet? Grote bedrijven volgen de regels die de overheid en vakbonden opleggen en de kleine bedrijven tot bijvoorbeeld 20 werknemers stellen we vrij van cao-regels en krijgen een lichtere variant van de sociale wetgeving. Natuurlijk blijven ook de kleine bedrijven verplicht om het minimumloon te betalen en de afdrachten voor sociale zekerheden te doen, maar niet meer dan dat.

‘Voor hen bijvoorbeeld geen verschil meer tussen vaste, tijdelijke of variabele contracten, geen verplichte loondoorbetaling bij ziekte en geen vaste ontslagvergoeding. Werknemers die graag zekerheid en standvastigheid willen kiezen voor een grote onderneming en de meer avontuurlijk ingestelde werknemers kiezen voor een kleine ondernemer. Dat zou zomaar kunnen zorgen voor meer werkgelegenheid én de aanjager zijn van de economische groei in Nederland.’

Dit is een heel praktisch voorstel om overbodige bureaucratie binnen het bedrijfsleven, en vooral binnen het MKB, te verminderen en de werkgelegenheid te bevorderen en aan te trekken. Praktische voorstellen moeten altijd van vrouwen komen!