Tags

, ,

‘Eerste Kamerleden zijn te veel partijlid’ (Lex Oomkes, nederland/Trouw, 27 maart)

Interview: De Eerste Kamer opereert te politiek, vindt voormalig senator voor GroenLinks Bas de Gaay Fortman. Senatoren behoren het hele volk te vertegenwoordigen, betoogt hij.

‘Bas de Gaay Fortman, voormalig (aan het woord ‘ex’ heeft hij een grondige hekel) politiek leider van de PPR en senator van GroenLinks, heeft het ideaalbeeld van de politicus waar tot zijn grote spijt huidige leden van de Tweede en Eerste Kamer niet aan voldoen.’

Hiermee geeft De Gaay Fortman al aan hoe verziekt het Nederlandse politieke bestel is en dat het huidige opereren van de senaat ook al helemaal nergens op lijkt. Hij heeft groot gelijk. Maar het grootste probleem is dat politieke partijen zelf al helemaal niet meer aan politieke scholing doen en de leden van hun partij maar alle mogelijke willekeurige uitspraken laten doen. Partijen moeten dus worden afgeschaft en alleen individuele visionairs mogen zich aanmelden voor een plek binnen de volksvertegenwoordiging. Daar zou de politiek behoorlijk van opknappen.