Tags

, , , ,

Nee, ‘hoer’ roepen mag niet (Lorianne van Gelder, centraal/Het Parool, 25 maart)

Je kunt jongens uitleggen dat meisjes het niet leuk vinden om te worden aangesproken met geil sletje, maar sommigen zien toch meer in strafbaarstelling.

Een derde van de Amsterdamse vrouwen heeft last van sissen, grijpen en naroepen op straat. In België kun je daarvoor in de cel belanden, hier voorlopig nog niet..

In een onderzoek van de gemeente Amsterdam werd vrouwen gevraagd hoe vaak zij in hun buurt ongewenste aandacht ervaren.

‘Het heeft met opvoeding te maken, dat merk ik ook in New York’

‘De jongens moeten opschrijven wat ze roepen op straat. Schatje, zo beginnen ze meestal. Sletje daarna. Maar al snel wordt het geile chick of hoer.

‘Ze lachen erbij, jongens onder elkaar.

‘Daarna vraagt de voorlichter van Opido of ze de vijf belangrijkste vrouwen in hun leven op een rij willen zetten. Moeders natuurlijk, zussen, tantes, misschien een leuk meisje. En dan zegt de trainer, vaak een stoere man: “Zet nu de woorden die jullie hebben opgeschreven, naast de vijf vrouwen in jullie lijstje.”

‘Waaaaat?! Meester, u bent gek, dat kan niet, is de reactie van die jongens.’

[http://www.parool.nl/parool/nl/5/POLITIEK/article/detail/3925128/2015/03/25/Vrouwen-in-Amsterdam-voelen-zich-vaak-vogelvrij.dhtml]

Het is duidelijk dat in dit preventieproject pubers aan het woord zijn en dus in typische jongenstaal hun antwoorden geven. Op zichzelf niet ernstig en niet strafbaar maar wel hinderlijk als je dit dagelijks in de publieke ruimte om je heen hoort. Maar het probleem blijft niet beperkt tot meisjespesten, maar joden en homo’s hebben last van islamitische jongens die van huis uit hebben geleerd dat joden een minderwaardig volk zijn ten opzichte van henzelf, het superieure volk van het moslimgeloof en dat homo’s al helemaal uit den boze zijn, zo goed als ook het christelijke Oude Testament dat een ‘verwerpelijk’ – lees: een verbod heeft uitgevaardigd – verschijnsel vindt.

Omdat ons land – evenals alle overige EU-lidstaten – niet in staat zijn geweest dit culturele verschil in het integratieproces aan te pakken, zitten alle buurlanden met dit probleem. Burgemeester Van der Laan van Amsterdam heeft op vragen van een raadslid geantwoord dat strafbaarstelling moeilijk handhaafbaar is, maar hij had een voorbeeld kunnen nemen aan België, waar sissen, grijpen en naroepen op straat strafbaar zijn, waarvoor je in de cel kunt belanden. Vanwege die onuitroeibare islamitische cultuur, overigens waarschijnlijk alleen onder de van origine Marokkanen gangbaar gedrag en niet onder Turken, is het Belgische voorbeeld wel degelijk een maatregel om ertoe ook bij ons over te gaan. Beleidsfouten uit het verleden moeten hersteld kunnen worden. En aangezien Marokkaanse ouders geen grip op hun zoons buitenshuis hebben, kan een preventieve aanpak waarbij de ouders betrokken worden, wel degelijk effect sorteren. Van der Laan was dus wat voorbarig.