Tags

, , , ,

Erop of eronder (Raoul du Pré, Opinie & Debat/de Volkskrant, 20 maart)

Nu moet snel blijken hoeveel draagvlak jet kabinet nog heeft. Doorregeren is geen doel op zichzelf

Een nieuw belastingstelsel is geen vrijblijvende wens maar dringende noodzaak

‘Het pleit voor Rutte en Samsom dat zij zich niet bij voorbaat laten ontmoedigen. Ze hebben politiek elan getoond in moeilijke omstandigheden. Daarmee zijn zij in twee jaar tijd een heel eind gekomen en dat biedt enig houvast. Maar doorregeren mag geen doel op zichzelf zijn. Het kabinet komt nu op een tweesprong: niemand heeft er iets aan als de dreigende patstelling gaat leiden tot oneindig touwtrekken, onduidelijke deals en voortdurende politieke onzekerheid.’

Inderdaad goed dat Rutte en Samsom zich niet hebben laten ontmoedigen, maar ze weten ook dat geen enkele coalitie het beter zou hebben gedaan dan deze. En de eurocrisis én de EMU-normen vanuit het Brusselse dat de regeringsleiders hebben goedgekeurd in de veronderstelling dat die normen het antwoord zouden zijn op iedere potentiële economische crisis in de toekomst, maakt dat iedere coalitie met handen en voeten gebonden zou zijn. Zo kun je nog zo tekeer gaan als de SP dat dit beleid asociaal is, maar dat is onzin en de SP zou met niet zelf beter hebben gedaan. Over PVV maar gezwegen, want daar komt niets serieus uit de hoge hoed dan onzintaal. Het CDA blijft wankelmoedig zoeken naar een nieuwe strategie maar is er nog geenszins uit en krijgt alleen bij deze secundaire verkiezingen weer wat meer lucht.

Onder deze omstandigheden is regeren wel degelijk een doel op zichzelf geworden omdat niemand onder de kiezers nieuwe Kamerverkiezingen wil hebben, aangezien dat een nog grotere chaos en potpourri oplevert. Dit bestel is dankzij een idiote instelling als de senaat per definitie – zonder directe kiezerslegitimatie – een sterfhuisconstructie geworden en dat zal ook snel afgestraft worden door de kiezers in de komende jaren: ze zijn die geijkte politieke spelletjes-rimram meer dan zat. Wie luistert er nog naar die debatten? Geen zinnig mens. Alleen partijleden en dat is een verschrikkelijk klein deel van de kiesgerechtigden. Dus waarover spreken wij eigenlijk?

Maar zolang we dit parlementaire stelsel hebben, kan het niet vervangen worden vanwege de terechte eis van de beschermingswallen die grondwettelijk zijn opgetuigd: tweederde meerderheid voor een grondwetswijziging in tweede lezing. Een onoverkomelijke horde dus, en alleen een massaal thuisblijven van kiezers zal de politieke elite in de toekomst het besef bijbrengen dat ze aan een dood paard trekken. Laat de bevolking via een virtueel referendum uitmaken hoe het nieuwe bestel eruit moet gaan zien. Dat is de enige oplossing.

Ja, Amerikaanse toestanden omdat daar een regering zit zonder een meerderheid in beide huizen van het Congres. Dat is helemaal armoelijden.