Tags

, , ,

Boeven vangen wordt lastiger zonder database met belgedrag (Kristel van Teeffelen, vandaag/Trouw, 12 maart)

Toch veegt rechter bewaarplicht van tafel. Te weinig waarborgen voor de privacy.

‘Tot de rechter gisteren in een kort geding die bewaarplicht van tafel veegde. Omdat het gaat om het opslaan van gegevens van alle Nederlanders, ook mensen die nergens van worden verdacht, moeten hogere eisen worden gesteld aan de omstandigheden wanneer de politie de database mag inkijken. Die zijn er onvoldoende, vindt de rechter. Nu de bewaarplicht niet meer bestaat, zegt het ministerie van veiligheid en justitie zich ‘ernstig zorgen’ te maken over het effect op de opsporing van criminelen. Terecht?

(…)

‘Toch is het juist de fietsendief die de rechter mede deed overtuigen dat de waarborgen rond inzage van de belgeschiedenis niet voldoende zijn. Want de staat kan wel zeggen dat het alleen bij zwaardere delicten telecomgegevens opvraagt, maar het is volgens de Wet bewaarplicht wel mógelijk om de informatie van een fietsendief in te zien. Inzage mag namelijk bij misdrijven waarop een gevangenisstraf van minimaal vier jaar staat. Daarbij is het de officier van justitie die beslist wanneer het middel wordt ingezet en dat is volgens de rechter geen onafhankelijke toets.

‘De rechter erkent dat de uitspraak ‘ingrijpende gevolgen’ kan hebben voor de opsporing van criminelen. Toch staat de politie niet helemaal met lage handen. (…)’

Met alle respect voor de rechter, maar dit zijn gezochte argumenten die ook nog eens heel dom overkomen in een tijd waarin het steeds moeilijker wordt zware criminelen voor de rechter te brengen. De Staat dient tegen deze rechterlijke uitspraak in beroep te gaan.

Advertisements