Tags

, ,

Kiezers zijn niet uit op val kabinet (Raoul Du Pré, Ten eerste/de Volkskrant, 7 maart)

Stabiliteit is voor de meeste kiezers belangrijk. Ook het merendeel van degenen die niet op VVD of PvdA stemmen, wil dat Rutte II de rit uitzit, blijkt uit kiezersonderzoek.

‘Hoewel de regeringspartijen VVD en PvdA mogelijk afstevenen op een nederlaag bij de provinciale verkiezingen, is slechts een minderheid van de kiezers uit op de val van het kabinet. Alleen de stemmers op PVV, SP en 50Plus hopen massaal dat de kiezersopstand op 18 maart zo groot zal zijn dat het kabinet gaat wankelen. Stemmers op VVD en PvdA willen in de meeste gevallen dat Rutte II doorgaat, maar dat geldt ook voor die van CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en Partij voor de Dieren.’

‘I&O-onderzoeker Peter Kanne merkt op dat vooral D66 goede papieren heeft om een sterke uitslag neer te zetten. ‘De ‘constructieve oppositie’ van Pechtold blijkt bij de kiezers meer aan te slaan dan de ‘echte oppositie’ van Emile Roemer en Geert Wilders.’

Niet alleen de zwevende kiezers die het belangrijkste fenomeen zijn geworden van de 21e eeuw en wel vanaf de verkiezingen van 2002, maar waar de economische crisis dwong tot meer samenwerking vanwege het landbelang, daar is nu een duidelijke parallel ontstaan binnen de politieke arena: de polarisatie is niet meer ‘cool’, ‘hot’, of een ander trendy issue. Polarisatie verziekt alleen maar de sfeer, die alleen op tegenstellingen uit is en niet op visie.

De kiezer heeft schoon genoeg van alle beuzelarijen en wenst alleen een visie te horen hoe iedere partij de toekomst ziet en hoe de huidige problemen opgelost worden. Uitleg over die oplossingen zonder daarbij steeds te wijzen wat de andere partijen anders willen. Dat is ouderwetse polarisatie waar de huidige kiezer geen behoefte aan heeft. Weg met de Wiegel-retoriek, die mastodont die niet uit de media is weg te slaan.

De kiezer is dus verstandiger dan de politieke wereld. Dus na deze PS2015 geen nieuwe verkiezingen later in dit jaar, ook al wordt het spannend in de Eerste Kamer. De kiezer gaat nu ook duidelijk maken dat de senaat geen kabinet naar huis kan sturen, maar zo is het altijd al geweest. Maar dat wordt wel eens vergeten.