Tags

, ,

Draghi prijst zichzelf voor herstel (Maarten Schinkel, Katern Economie/NRC Handelsblad, 6 maart)

De economie van de eurozone trekt sterk aan, nog voordat de ECB maandag met zijn opkoopprogramma van staatsleningen begint.

“Ons monetaire beleid heeft gewerkt, zo hebben wij met enige tevredenheid vastgesteld”

“Het opkopen van leningen kan doorgaan na september 2016, mocht dat nodig zijn”

‘Triomfantelijk is een groot woord, maar Mario Draghi was gisteren duidelijk in een winning mood. Tijdens de persconferentie die volgde op de bestuursvergadering van de Europese Centrale Bank, ditmaal in Cyprus, weet de topman de recente verbetering van de economie van de eurozone voor een flink deel aan het monetaire beleid van de ECB. “Ons monetaire beleid heeft gewerkt”, zei hij. En hij merkte op dat dit door het bestuur van de centrale bank met “enige mate van tevredenheid” was geconstateerd.’

Draghi heeft het volste recht om tevreden te zijn omdat ook zijn QE-beleid heeft geleid tot optimisme onder de beleggers, en zo langzamerhand begint bij hem een gouden toverhand zichtbaar te worden. Alles wat hij aanraakt, verandert in goud. Het is een hoogst aangename eigenschap van een eigen centrale bankpresident. De kritiek op hem – ook nu onder de noordelijke centrale banken die tegen de geldpers hebben gestemd – blijft en de tijd zal leren of hun kritiek nog geldig blijft. Maar voorlopig blijkt van niet, want Draghi blijft aan het langste eind trekken.

Tja, als er dan critici bestaan die vinden dat de ECB-president zijn bank niet mag prijzen, zoals ook uit de kop van het geciteerde NRC-artikel mag worden afgeleid, dan lijkt dat op kinnesinne. Kortom, niemand anders dan deze toverstaf van Draghi heeft niet alleen de euro gered maar ook economie, in weerwil van Weidmann en Knot, die tegen dit opkoopprogramma waren.