Tags

, , , ,

Rede Netanyahu ondermijnt positie van Obama én de VS (Commentaar NRC Handelsblad, 4 maart)

‘Het was een ongekende vertoning, gisteren in het Amerikaanse Congres. De Republikeinse meerderheid had een buitenlandse leider uitgenodigd om op Capitol Hill een frontale aanval te komen doen op de Democratische president. En die buitenlandse leider, de Israëlische premier Netanyahu, stak zoals verwacht een rede af waarin hij zijn uiterste best deed om een van de belangrijkste buitenlandse initiatieven van de president – het streven naar een nucleair akkoord met Iran, grondig te ondermijnen.

(…)

‘Als premier van Israël is het de taak van Netanyahu om alles wat de veiligheid van zijn land in gevaar kan brengen, uit alle macht te bestrijden. Maar terwijl hij alleen de risico’s van een akkoord met Iran onderstreept, gaat hij eraan voorbij dat het uitblijven van een akkoord zeker zo gevaarlijk kan zijn voor Israël. En bij een verstoorde relatie met het Witte Huis heeft Israël ook geen belang. Laat staan bij een door interne verdeeldheid verzwakt Amerika.’

Met dit commentaar heeft deze krant groot gelijk dat het spreekt van een ‘ongekende’, want zelfs een gênante vertoning. Het laat ook zien hoe verziekt de Amerikaanse politiek is en daarom verkeert president Obama in een uiterst lastige positie om zo neutraal mogelijk te opereren. Maar met de uiterst rechtse Republikeinse opstelling die er alles aan doet om het Obama onmogelijk te maken, is het nog een wonder dat de president zich nog zo goed kan beheersen en zijn hoofd niet op hol slaat.

Waar Obama zo wijs is om zich te beheerst te blijven opstellen, maken de Republikeinen er een potje van door Netanyahu uit te nodigen en waarschijnlijk met hem de deal te sluiten dat hij ongeremd ten aanval mag gaan. Dit zijn duivelse praktijken omdat de Republikeinen alleen op eigen winstbejag uit zijn en het landsbelang geheel hebben laten varen. De Amerikaanse politiek is evenzeer verziekt als de Europese vanwege alle belangentegenstrijdigheden binnen de EU en de eurozone.

Deze democratie – zowel in de VS als in de EU – is ten dode opgeschreven. Nog hopen op betere tijden? Lijkt ondoenlijk.