Tags

, , , , ,

De Griekse kalender (Jan Dirk Eppink, Opinie & Debat/de Volkskrant, 4 maart)

Belofte van een Grieks kadaster bestaat al sinds 1996

http://www.volkskrant.nl/dossier-derk-jan-eppink/de-beste-bondgenoot-van-griekenland-is-de-griekse-kalender~a3881552/

‘Het dossier ‘Grieks kadaster’ heb ik beroepsmatig lang gevolgd. In 1994 besloot de Griekse regering eigendommen in kaart te brengen. Een moderne economie kan niet functioneren als eigendomstitels onbekend zijn en niet afdwingbaar. Maar een gebrek aan kadaster geeft natuurlijk gouden kansen voor gesjoemel en corruptie. Het kadaster was niet zozeer een Griekse maar vooral een Europese eis. Brussel kon niet honderden miljoenen naar Griekenland overmaken voor projecten zonder rechtszekerheid. In 1996 gingen de Grieken met lange tanden aan de slag, dankzij een Europese subsidie van omgerekend circa 100 miljoen euro.

‘In 2001 wilde de Europese Commissie een procedure instellen om het uitgeleende geld terug te vorderen. (…)

‘Het kabinetslid van Barnier zette het probleem op diplomatieke wijze uiteen. Toen ik het woord kreeg, noemde ik het gebrek aan resultaat en verantwoording een ernstige tekortkoming: ‘Griekenland moet alles terugbetalen’.

‘In 2011 stelde ik als Europees parlementslid een vraag aan de Commissie: waar is het Griekse kadaster? Volgens de website van de Griekse kadaster ging het prima. Er was ‘enorme vooruitgang’ door de registratie van 3,6 miljoen eigendomstitels. ‘Het werk is bijna klaar’, aldus opgetogen Grieken.

‘De Europese Commissie gaf een heel ander beeld. Zij had intussen de volle 100 miljoen teruggevorderd wegens ‘ernstige gebreken’. Slechts 17 procent van de eigendomsrechten en 6 procent van het land was in kaart gebracht. De EU had echter opnieuw 41,6 miljoen euro voor het kadaster beschikbaar gesteld. De Grieken beloofden daarop dat het kadaster ‘rond 2020’ klaar zou zijn. Dat belooft nu ook premier Tsipras. Maar de Griekse krant Ekathimerini meldt op 20 januari jl. dat het hele project vrijwel stilligt. Wederom wegens geldgebrek.

‘De geschiedenis van het Griekse kadaster is in een notendop de geschiedenis van het Griekse overheidsbestuur. Beloften zijn weinig waard. (…)’

De toelating van Griekenland tot de EU is dus een parlementaire enquête waard binnen het EP, als die instelling het onderzoeksinstrument trouwens kent. Maar het is te dol voor woorden dat Griekenland destijds is toegelaten en dat breekt ons nu weer op met eindeloze onderhandelingen met de Grieken, terwijl die tijd veel nuttiger besteed had kunnen worden. Van deze procedures wordt de gemiddelde EU-burger doodziek. De Griekse minister van financiën Varoufakis die hieraan part noch deel heeft, dient zich wel te realiseren dat zijn professorale hooghartigheid de stemming binnen de verschillende Commissies van de EU wel verder verziekt en dat hij binnen de kortste keren zijn popsteraureool kwijt is als hij zo blijft oreren zoals hij tot heden gewend is te doen. Het idool uithangen is voor een poosje aardig als het verkiezingsroes nog aanwezig is, maar het publiek – en mede collegae in de ministerraden – zullen het snel voor gezien houden.