Tags

, , ,

Canadese stam werft geld voor proces tegen teerzandindustrie (TROUW, duurzaamheid & natuur, Katern de Verdieping/Trouw, 3 maart)

‘Een inheemse Canadese stam is gisteren via een Nederlands crowdfundingsplatform een inzamelactie begonnen om een rechtszaak tegen de Canadese overheid te ondersteunen. De stam wil de ontginning van oliehoudend teerzand tegenhouden.

‘De Beaver Lake Cree-stan leeft in een gebied ter grootte van Zwitserland. In de Canadese grondwet is vastgelegd dat de stam het recht heeft ‘voor altijd te jagen, visser en vangen’. Volgens de stam wordt dit grondrecht geschonden door de teerzandindustrie in het gebied. De afgelopen twintig jaar verleende Canada circa 19.000 vergunningen aan oliemaatschappijen, waaronder Shell en Esso, voor de ontginning van teerzand. De industrie vormt een bedreiging voor de hoefdieren, trekvogels en vissen die in het gebied leven.

‘Grrrowd.org is een non-profitplatform dat samenwerkt met organisaties als Greenpeace, Friends of the Earth en Amnesty International. Met deze organisaties selecteert het crowdfundingsplatform, zoals directeur Marco Witschge zegt, ‘belangrijke David-versus-Goliath-zaken’. Witschge: “Canada investeert grote bedragen om een kleine tegenstander omver te walsen.”

‘Met het crowdfundingplatform wild e Canadese stam geld ophalen om de rechtszaak te bekostigen. “Het bewijs ligt er al”, zegt Witschge. “Maar er is nog een groot bedrag nodig om de argumentatie rond te krijgen.” Volgens Witschge is de zaak juridisch kansrijk. “Als de rechter de stam in het gelijk stelt, wordt teerzandwinning in Canada een stuk duurder, of misschien zelfs onmogelijk.”