Tags

, , ,

Partij van de zittende premier lijkt Estse verkiezingen te winnen (Koen Verhelst, http://fd.nl/economie-politiek/1094871/partij-van-de-zittende-premier-lijkt-estse-verkiezingen-te-winnen)

‘Estland is het braafste jongetje van de euroklas. De staatsschuld bedraagt dit jaar naar verwachting slechts 9,6% van het bbp, amper een tiende van het gemiddelde in de eurozone van 96,6%. De regering kent al jaren een overschot op de begroting en de economie groeit aardig, hoewel de sancties vanuit Rusland hier en daar pijn doen. Dat heeft te maken met het liberale belastingbeleid. Bedrijven hoeven geen belasting te betalen op investeringen in hun eigen groei. Vandaar ook dat Tallinn de Europese stad is met de meeste start-ups per hoofd van de bevolking.

‘Sinds 2002 geeft Estland geen staatsobligaties meer uit, hoewel dit goedkope geld het land — waar lokaal schrijnende armoede heerst — best van pas zou komen. Zelfs nu de ECB obligaties van eurolanden opkoopt, ziet minister van financiën Maris Lauri geen reden om terug te komen van het beleid. Een obligatie is een lening, hoe je het ook wendt of keert, zei Lauri vorige maand tegen de Estse krant Postimees. En lenen ‘voor het geval dat’ is onverantwoord, onnozel zelfs, meent hij.

‘Estland is mede daardoor uitgegroeid tot de grootste tegenstander en tegenpool van Griekenland. De drie Baltische landen werden hard geraakt door de kredietcrisis. Estland zag zijn bbp in twee jaar tijd met 20% slinken. Maar terwijl Griekenland nog steeds in recessie verkeert, groeit Estland alweer sinds 2010. Open en eerlijk zijn is volgens Lauri het verschil tussen Tallinn en Athene. Wij zijn altijd transparant en eerlijk geweest naar de kiezers over de recessie en de oplossing. Het pad uit de crisis was voor iedereen helder en geaccepteerd.’

Een ongekend Europees geluid dus, maar laat nu Estland maar de leermeester worden van popster Varoufakis, de Griekse minister van financiën, want de Estse tegenhanger minister van financiën Maris Lauri heeft recht van spreken.

Advertisements