Tags

, , ,

Griekenland krijgt vier maanden extra de tijd (Frans Boogaard, nieuws/Het Parool, 21 februari)

Eurocrisis: Akkoord over steun biedt ruimte voor onderhandelen

‘We hebben niet één, maar wel toen stappen gezet’ (Yanis Varoufakis, Grieks minister van Financiën)

‘Minister van Financiën Varoufakis claimt op zijn beurt dat Griekenland minder hoeft te bezuinigen. De Grieken zouden een deel van hun primaire overschot, het begrotingssaldo exclusief rentelasten, in de economie mogen stoppen. Als dat waar is, hebben IMF en eurolanden op dat punt een concessie gedaan.

‘Een flinke bocht van Athene donderdag bleek de opmaat naar de toch nog onverwacht moeizame doorbraak. Tsipras, die glansrijk de verkiezingen won door zich tegen het beleid van zijn voorganger af te zetten, heeft thuis wellicht nog wel wat uit te leggen. Minister van Financiën Varoufakis nam gisteravond al een voorschotje met redelijk heldhaftige taal: “We zijn erin geslaagd verdere crisis bevorderende maatregelen af te wenden.” En: “We hebben in een paar weken tijd een uitweg voor ons land gevonden.” Griekenland zal vechten voor een akkoord waarvan Griekenland en Europa allebei beter worden, zo beloofde hij, Dijsselbloem dankend voor ‘zijn uitmuntende werk’.

“Het was Dijsselbloem zelf die begin deze week de zaak op scherp zette door uit zijn rol van bemiddelaar te stappen en een keihard ultimatum op tafel te leggen: de Grieken en niemand anders waren aan zet. Het enige wat ze konden was op de voorwaarden van de achttien kredietverlenging (aan)vragen, en wel gebaseerd op het lopende steunprogramma. Een ander Grieks gebaar was de belofte af te zien van eenzijdige maatregelen als verhoging van het minimumloon, gratis stroom voor de allerarmsten en het opnieuw in dienstnemen van ontslagen ambtenaren.’

Deze laatste concessies mogen de grote verdiensten van de eurogroep genoemd worden en deze aanpak heeft effectief resultaten opgeleverd. Bravo Jeroen Dijsselbloem!