Tags

, , ,

Rusland en VS gaan Oekraïne opsplitsen (Jakob Augstein, Opinie/NRC Handelsblad, 16 februari)

Zo werkt politiek: Washington en Moskou hebben hun eigen voorstelling van Europese machtsbalans, schrijft Jakob Augstein.

‘Het is een resultaat waarmee Europa zal moeten leven. Oekraïne is de facto gedeeld. Zo is nu ook de knoop doorgehakt, waarmee de toenmalige voorzitter van de Europese Commissie, Barroso, Oekraïne twee jaar had geconfronteerd, toen hij zei dat het land moest kiezen tussen Rusland en de EU.’

De eerste blunder van Barroso en in zijn gevolg het Brusselse apparaat ten aanzien van Oekraïne: Van de Oekraïne verlangen dat het kiest tussen Rusland en de EU is het onmogelijke vragen van een land dat wat bevolking betreft graag buiten de Russische invloedsferen blijft, maar voor Moskou ligt deze kwestie erg gevoelig. Wat dat betreft is de Koude Oorlog in de beleidsruimten van het Kremlin niet veranderd sinds de Berlijnse Muur is afgebroken. Nieuwe Russen van het post-sovjet tijdperk blijven de facto oude Russen en daarmee had Barroso blijkbaar geen rekening gehouden, bij gebrek aan eigen diplomaten of ambtenaren in Brussel. Ook de Nederlandse parlementariërs die tijdens de demonstraties met de Europarlementslid Guy Verhofstadt aanwezig waren, hebben geen blijk gegeven van inzicht in het Russische machtsdenken. Een hart onder de riem steken kan, maar wel op een speciale manier en daaraan werd niet voldaan.

‘Het Westen van Oekraïne zal een Amerikaans protectoraat worden, het oosten een Russisch. De Russen zijn toch allang in de nieuw ontstane ‘volksrepublieken’, en nu heeft een Amerikaanse generaal aangekondigd dat het Amerikaanse leger in maart een bataljon in Oekraïne zal vestigen. Dat zijn de beroemde ‘instructeurs’ die wij nog kennen uit de Zuid-Amerikaanse vazalstaten.’

Als de EU – en of dat nu de nieuwe Commissie is onder leiding van Juncker, dan wel een tweetal regeringsleiders, Merken en Hollande, dat maakt op zich niet uit – probeert op te treden door middel van een bemiddeling, maakt dat geen indruk want in deze Oekraïense kwestie wordt de EU platgewalst door de politieke machtsmachines van Washington en Moskou. Brussel speelt geen enkele rol want kan niet eens tot een duidelijk beleid en heldere pr komen.

Daarmee is de EU uitgerangeerd tot het moment dat het orde op zaken in eigen Huis heeft gesticht of opgebouwd. Maar met 28 lidstaten vorm je niet zo snel een gesloten front, eenheidsfront wel te verstaan. Een weeffout breekt de EU voor de zoveelste keer op. Dat lukt op geen enkel dossier en dus ook niet op het terrein van de buitenlandse politiek. De EU moet nog gaan leren om het eigen bestuursapparaat zo te organiseren, dat de buitenwacht ook de indruk krijgt dat er sprake is van een geoliede machine. Zonder sla je geen deuk in een pakje boter.

Advertisements