Tags

, , ,

Politiek pokerspel over Gronings gas (Laurens Berentsen, Economie & Politiek/fd, 13 februari)

De oppositie wil de gasproductie zo snel mogelijk verlagen, VVD staat geïsoleerd

‘Kamp is iemand die graag alles onder controle heeft. Het laat zich raden dat de rechtlijnige Achterhoeker getergd is nadat Samsom zich twee keer in korte tijd ten koste van hem heeft geprofileerd.

‘Deze keer is de minister zelf echter ook niet brandschoon. Bij de presentatie van de vooralsnog tijdelijke beperking van de gaswinning, herhaalde Kamp maandag tot driemaal toe dat indringende gesprekken met zijn Groningse partijgenoten mede aanleiding zijn geweest om de gaskraan alvast iets verder dicht te draaien.

‘De list van een tijdelijke productiebeperking komt naar verluidt uit de koker van de Groningse VVD-gedeputeerde Mark Boumans. De provinciale liberalen mochten een dag voor de bekendmaking ervan publicitair goede sier maken met het besluit van Kamp. De VVD heeft op 18 maart in Groningen ook iets te verliezen.’

Is de typering dat Samsom zich ‘twee keer in korte tijd’ heeft geprofileerd ten opzichte van coalitiegenoot minister Kamp een terechte omschrijving in deze situatie. Vermoedelijk niet omdat de PvdA-fractieleider volkomen terecht de regering op de vingers heeft getikt om handelend op te treden in het Groninger gasveld omdat de inmiddels te regelmatig optredende aardbevingen handelend optreden door de regering noodzakelijk maken. En hier geldt precies hetzelfde als de noodmaatregelen in Brussel ten tijde van de eurolandencrisis: er is grote haast gebonden om betrokken inwoners niet te confronteren met breukschade in het epicentrum van de bevingen.

De grote haast was ten tijde van de acute eurocrisis noodzakelijk omdat de financiële markten geen ruimte hebben of nemen voor een trage besluitvorming: de hectiek van die financiële markten overstijgt de op negentiende eeuwse gelijkende politieke besluitvorming in ons land. Daarmee loopt ons politieke besluitvormingsproces dus inmiddels lichtjaren achter ten opzichte van de moderne technologie binnen de bancaire wereld. Dat geldt dus ook ten aanzien van de door de gaswinning veroorzaakte aardbevingen. Dan heeft Kamp dus geen ruimte om tot de zomer te wachten op wat zijn deskundigen en experts te menden hebben. In wat voor achterlijk land – middeleeuwen? – leven wij inmiddels?

Kamp dreigt dus nu persoonlijk verantwoordelijk te worden voor een dramatische verkiezingsnederlaag op 18 maart aanstaande. Dat moet je maar op je geweten willen hebben. Controlfreaks slaan dus inderdaad altijd door.

Advertisements