Tags

, , ,

‘Islamdebat? Ben ik klaar mee’ (Wilfred van de Poll en Marije van Beek, Katern de Verdieping/Trouw, 4 februari)

interview | Morgen verschijnt haar 155ste column. Haar laatste, want na bijna vier jaar stopt Nuweira Youskine (37) als columniste voor Trouw. Vandaag blikt ze terug.

‘Toen ik begon, in 2011, zat het gedoogkabinet met Wilders nog in het zadel. De Arabische lente was net uitgebroken, ik kon nog arrogant zijn over de islam. Nu, na alle ontwikkelingen in het Midden-Oosten en de aanslagen in Parijs, moet ik toch een beetje in mijn schulp terugkruipen.

‘Of ik geschokt ben? Iederéén is geschokt! Door die vraag te stellen, wek je de suggestie dat het voor een moslim misschien iets minder schrikken was. Door moslims te vragen afstand te nemen speel je die terroristen in de kaart. Verdeeldheid zaaien, dat is precies wat ze willen. Jihadisten maken een ideologie van de islam. Dat raakt mij zeer: ze beroepen zich op iets dat voor velen heilig is en waar ze gewoon met hun tengels vanaf moeten blijven.

‘Religie gaat over verbinding, tussen mens en God en tussen mensen onderling. Een ideologie gaat over verdeeldheid zaaien en machtsvelden creëren. In het debat zijn politiek en religie door elkaar gaan lopen. Ik zie het als een plicht die van elkaar te onderscheiden.’

Trefwoorden: was arrogant over de islam, maar is geschrokken. In de schulp gekropen. Misplaatst of oneigenlijk argument dat afstand nemen terroristen in de kaart speelt. Dat is ten allen tijde onzin omdat het hier niet gaat om mee te werken aan kweken en zaaien van verdeeldheid als oogmerk van die terroristen, maar juist afstand nemen van barbaarse handelingen die mensenrechten schenden.

Belangrijker zijn haar wijze woorden dat godsdienst strijdig is met ideologie: Een ideologie gaat over verdeeldheid zaaien en machtsvelden creëren. Terwijl godsdienst en religie ten principale gaan over verbinding, verbinden van mens en God en tussen mensen onderling. Religie mag dus nooit een politiek of ideologisch instrument zijn, maar is het sinds ‘dood en verderf’ van IS/vh Isis wel geworden. IS-strijders zijn de moderne variant van de middeleeuwse barbaarsheden van of onder het christendom ten tijde van de kruistochten en deze zijn gaan kapen. Waarschijnlijk zijn ze zich dat niet bewust, want ook zij zullen ongetwijfeld als ideaal het martelaarschap voor ogen hebben, maar de zij weten nu nog niet dat de gesneuvelde IS-strijders door Allah ter verantwoording worden geroepen voor zoveel barbaarsheid, veroorzaakt door een islamitische godsdienst die al even ver verwijderd is geraakt als het christendom ten tijde van genoemde kruistochten en daarna. Godsdienst als institutie deugt niet. Dat is een harde waarheid, een mensen onderdrukkend systeem van vrijheidsontzegging. Vrijheid van eigen godsbeleving, daar draait het om. Nuweira is daarvan getuige; althans legt daar getuigenis over af via haar woorden. Het institutionele woord van de paus of van de imam is daarentegen allesbepalend en niet het eigen gevoel in het eigen hart. Vandaar die chaos in deze wereld. Het een hangt samen met het ander. De wereld als wangedrocht door de mens zelf gecreëerd.

Religie als verbinding, als eenheidsbewustzijn. Iedereen die iets anders beweert kakelt onzin uit. Dat gebeurt dus ook dagelijks in de politiek. Zelfs onder christelijke politici. Het geloof hoort niet thuis in de politiek en als de christelijke politici die een waarachtige godsbeleving kennen, beleven én ervaren, maar toch vinden dat ze politiek moeten functioneren omdat ze anders de seculieren alle macht in handen geven, dan vergissen zij zich deerlijk. Het wachten is namelijk op het moment dat burgers beseffen en zich realiseren dat ze zich gek laten maken om bij de verkiezingen weer naar de stembus te gaan om hun stem uit te brengen. Als de burgers dat uit protest weigeren, dan zal de opkomst van 20 of minder procent algemene paniek veroorzaken en zal er crisis uitbreken in politiek Nederland. Althans bij de politieke elite.

Afsluitend: ik ben christen én islamiet in de betekenis die Nuweira Youskine in dit interview heeft gegeven. Ik zal je missen Nuweira… maar ik heb ook hoop dat ik je via dot antwoord op andere gedachten kan brengen. Schrijf bijvoorbeeld over de soefi’s, die je zelf aanhaalt. Perfect idee.