Tags

, ,

De ECB steekt na jaren aarzelen de Rubicon over (Ahrend Clahsen, Voorpagina/fd, 22 januari)

Bij grootschalige opkoop staatsobligaties is er geen weg terug

‘De Europese Centrale Bank neemt vandaag een historische beslissing als het een ongekend opkoopprogramma van staatsobligaties á la de Fed aankondigt. De stap is omstreden. De centrale bank die geënt heette te zijn op de beste tradities van de conservatieve Bundesbank, kiest nu haar eigen weg.’

Alleen al het feit dat de ECB geënt heette te zijn op de beste tradities van de conservatieve Bundesbank en nu haar eigen weg kiest, kan wel eens heel verstandig zijn. Die beste tradities uit het verleden hoeven niet meer op te gaan voor het heden en zullen ook niet opgaan in het heden. Daarom is het verstandig dezelfde weg op te gaan als de VS, Japan en het VK om dezelfde opkoopstrategie eerder insloegen.

Deze Europese bankenunie had volgens de beste economen geen schijn van kans omdat het tegen alle klassieke regels ingaat, zoals niet gebaseerd op een gemeenschappelijke regering, en daarom was het oude EMU-Verdrag in feite ook een laboratoriumexperiment. Toch is de EU met heel veel pijn en moeite levensvatbaar gebleken en met name ook door het briljante genie van Mario Draghi, die als een financiële Alexander de Grote mag worden beschouwd. Vandaar dat we op de intuïtie van Draghi moeten vertrouwen en niet op de studeerkamergeleerden als de Weidmann en Knot. Het gebrek aan groeikracht van de EU zegt genoeg. Er is iets structureel grondig mis met wat het sterkste economische blok van de wereld heette te zijn met het grootste aantal inwoners ter wereld.

Advertisements