Tags

, ,

Paus: grappen over geloof gaan te ver (Robin de Wever, Religie & Filosofie/Trouw,© ap., 15/01/15)

De vrijheid van meningsuiting is een ‘fundamenteel mensenrecht’, maar grappen maken over andermans geloof gaat te ver. Geloof mag niet beledigd worden, stelde paus Franciscus donderdag tijdens een persconferentie. .

“Er zijn grenzen”, vindt hij. “Iedere religie heeft zijn waardigheid.” Daarmee reageerde de Heilige Vader op een vraag over de aanslagen vorige week in Parijs. Franciscus leidde zijn betoog in met een verwijzing naar zijn moeder. Als iemand haar beledigt, grinnikte hij, ‘dan mag die een klap verwachten’.

Dat er grenzen zijn en dat iedere religie zijn waardigheid kent, zijn twee verschillende zaken of aspecten van beide zijden van de medaille. Niemand zal ontkennen dat iedere (hedendaagse) moderne religie zijn waardigheid heeft, maar waar die religie zich onwaardig uit of gedraagt, zoals vanuit die religie mensen vermoordt omdat ze ongelovigen zijn, daar worden mensenrechten geschonden en heeft die betrokken religie zijn waarheid verloren. Gelukkig is paus Franciscus dat ook van mening:

‘Aan boord van het pauselijk vliegtuig herhaalde hij verder dat hij moorden in de naam van religie onbestaanbaar vindt. “Men kan niet beledigen, oorlog voeren of moorden in de naam van zijn religie, in de naam van God.”

(…)

‘In een toespraak voor buitenlandse ambassadeurs haalde Franciscus maandag al fel uit naar de ‘weggooicultuur die religieus fundamentalisme heet’. De paus sprak de verwachting uit dat moslimleiders beter hun best doen om excessen te bestrijden. Geestelijken moeten zich uitspreken tegen ‘extremistische interpretaties’.’

Maar wat hij dan met ‘niet beledigen’ bedoelt. Ik heb mijn antwoord op de website van Trouw geplaatst:

‘Deze paus staat bekend als heel intelligent en realistisch. De vrijheid van meningsuiting noemt hij terecht een ‘fundamenteel mensenrecht’, maar wat hier aan de orde is zijn geen grappen over andermans geloof, maar persiflages over geloofsleren en -ideologieën en dat is heel wat anders. En wat bedoelt hij met geloof mag niet beledigd worden? Als geloof mensenrechten schendt, dan is er sprake van terecht maatschappelijk protest en kritiek. Als je je beledigd zou voelen: kijk en luister niet!’ (15-01-15)

Maar ik geef toe dat het advies ‘niet te kijken’ (naar cartoons) ‘en niet te luisteren’ naar wat in vele ogen blasfemie zal zijn, moeilijk is als je geen bepaalde hoge staat van volwassenheid en spiritueel bewustzijn hebt bereikt en je je dus niets hoeft aan te trekken wat niet persoonlijk is bedoeld. Omdat voor mij God van de christenen en Allah van de moslims één en dezelfde Bron zijn, evengoed als Jahweh van Israël en de Joden (dus alle drie monotheïstische godsdiensten[1]), maar ook het veelgoden- of polytheïsme als het Hindoeïsme, allemaal dezelfde bron vertegenwoordigen in Eén Hoogste Bron of verdeeld over meerdere subBronnen of Energieën, dan maakt mij dat niets uit. Ik ben me namelijk bewust dat deze personen die mij wensen te beledigen volkomen onwetend zijn van wat ze uitroepen en beweren. Op die grond kan ik ze ook niets kwalijk nemen. ‘Scholieren en pubers’ die anderen napraten en na-apen. Dat kun je laten passeren, ook als je nageroepen wordt. Gun ze hun lol of plezier. En de moordenaars namens Allah treffen bij aankomst in het ‘hiernamaals’ geen 47 maagden aan maar verwijtende blikken in hun omgeving aan dat er een fundamentele want universele wet is geschonden, namelijk de Wet van het Leven dat heilig is. Waar deze fundamentalistische moordenaars zelf in dit leven zijn gaan moorden, zullen ze in hun volgende leven – waar dan ook in het universum – zelf vermoord worden om te ervaren wat dat betekent. De Wet van Oorzaak en Gevolg ofwel de Wet van Karma. Zij hebben dus hun eigen kiemen neergelegd in hun ziel om in een volgend leven zelf omgebracht te worden. Dat lot zal hun het bewustzijn brengen dat moorden omwille van hun god als Allah niet mogelijk en zeker niet gewenst of de bedoeling is.

[1] Ook hieronder te rangschikken: Bahá’í, Brahmanisme, Zoroastrisme, Sikhisme en Samaritisme (volgens Wikipedia)