Tags

, , ,

Schaliegas oorzaak van bevingen in VS (ANP, economie/Het Parool, 6 januari)

OXFORD, OHIO – De aardbevingen die in maart in de plaats Poland in de Amerikaanse staat Ohio plaatshadden, waren het gevolg van de winning van schaliegas. Dat schrijven wetenschappers in het bulletin van de Amerikaanse seismologische vereniging.

‘Schaliegas wordt gewonnen door chemicaliën, water en zand in gesteente te spuiten. De wetenschappers schrijven dat deze methode, fracking, bij een bepaalde gesteldheid van de bodem tot krachtige aardbevingen kan leiden. In Poland was sprake van een zeer oude laag gesteente, waarin vermoedelijk al talrijke seismische verschuivingen waren geweest. Door het fracken ontstond geen nieuwe verschuiving, maar werd een onbekende, oude breuklijn geactiveerd.

De Nederlandse regering laat op dit moment onderzoeken wat de voor- en nadelen van proefboringen naar schaliegas zijn.’

Deze informatie is geheel nieuw en vandaar dat het in een wetenschappelijk vakblad is gepubliceerd. Uit de bevindingen van betrokken wetenschappers blijkt dat er nog heel wat complicaties kunnen ontstaan, waarvan op voorhand geen notie bestaat. Dus te beweren dat moderne technieken zonder meer betrouwbaar zijn, is je reinste flauwekul.