Tags

, ,

Verziekingen (Column Annemarie van Gaal, Opinie & Dialoog/fd, 2 december)

‘Vijftien politieke partijen in de Tweede Kamer. Dat zijn er al vier meer dan de elf waarop we hebben gestemd bij de laatste verkiezingen. Onze democratie op de helling.

(…)

‘In het bedrijfsleven zou een dergelijke actie onder de term concurrentievervalsing vallen. Je mag bij vertrek niet zomaar een belang meenemen dat je dankzij je werkgever hebt vergaard. Het bedrijfsleven heeft er ook een goede oplossing voor, namelijk het concurrentiebeding.

(…)

‘(…) de zetels die ze verlaten, blijven voorlopig gewoon leeg.

‘Waarom zouden politieke partijen die dit een goed idee vinden, het niet alvast regelen met hun kandidaten? Neem het op in het verkiezingsprogramma, zodat kiezers weten dat een stem op deze partij niet verloren zal gaan aan afsplitsende ego’s. Dit zou zomaar het beste stemargument kunnen worden voor de steeds groter wordende groep van afhakende en zwevende kiezers.’

Als in de verkiezingsprogramma’s voor de Tweede Kamer van 2017 niets over dit voorstel tegen zetelroof geschreven staat, is het bewijs geleverd dat de (alle?) politieke partijen signalen vanuit de samenleving niet oppakken en dus blind hun werk doen. De politiek heeft zich dan definitief belachelijk gemaakt en het parlement verdient dus de naam van volksvertegenwoordiging dan niet meer. Dat kan de nieuwe logica worden genoemd.