Tags

, ,

Knot bepleit belastinghervorming (Amsterdam, economie/Het Parool, 19 november)

De economie zal meer groeien als het belastingstelsel op de schop gaat. Dat zegt Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank.

‘Als er de komende tijd ruimte in de begroting ontstaat, moet die van Knot worden gebruikt om het belastingsysteem aan te pakken: “Daarmee zouden we de lasten op arbeid kunnen verlagen. Ook kunnen we waarschijnlijk de vermogensbelasting moderniseren en aanpassen aan de realiteit van vandaag de dag. Daarmee komt het belastingstelsel meer in dienst te staan van economische groei.”

Dit is niet alleen een handige formulering, maar precies de kern waar alles om draait: het belastingstelsel dient in dienst te staan van economische, maar vooral duurzame groei en vermogensbelasting, geheel conform Thomas Piketty’s opvattingen, moderniseren en aanpassen aan de realiteit van vandaag de dag en dan vooral ten dienste van de meer rechtvaardige inkomens- en vermogensverhoudingen in de wereld om het maar in algemene termen uit te drukken, maar te beginnen bij ons eigen land. Als wij hiervoor een aanvaardbare formule voor kunnen onrtwikkelen, hebben we er een prachtig exportproduct bij.