Tags

,

Kabinet kan Brusselse rekening niet negeren (David Bremmer en Hans van Soest, nieuws/Het Parool, 29 oktober)

Analyse: Nederland hamert altijd op nakomen regels, dus naheffing EU lijkt onvermijdelijk

‘Het zal zo’n vaart niet lopen, dachten de ambtenaren op Financiën nog toen ze op 17 oktober hoorden dat Brussel 642 miljoen van Nederland eist. Het bedrag was zo hoog en nog met zo veel onzekerheden omgeven dat Dijsselbloem het niet eens nodig vond premier Markt Rutte in te lichten. “Ik was verbaasd o en dat ben ik nog”, zegt Dijsselbloem nu. ‘Denken dat het slechts voorlopige cijfers’ waren van Brussel, bleek een misrekening.’

Deze verslaglegging getuigt van de meeste realiteitszin en maakt de ophef over de naheffing ook volkomen begrijpelijk en logisch.

Daarbij moet nog een andere factor worden meegerekend, maar dan ontleend aan NRC Handelsblad, ook van deze avond, waar staat te lezen:

‘Er was geen rekening gehouden met een grote naheffing met terugwerkende kracht’ (Stéphane Alonso en Mark Kranenburg).

Er is dus alle reden om deze Europese begrotingsprocedure opnieuw tegen het licht te houden, omdat de slordigheden van deze nieuwe naheffing geen schoonheidsprijs verdient. En dat nog afgezien van de meevaller die het rijkste EU-land dat Duitsland is, maar wel negatieve prognoses op dit moment, volgens het redactionele commentaar van Trouw, ruim €700 miljoen teruggestort krijgt. Hoe valt dat dan te verklaren? Dijsselbloem heeft gelijk dat hij veel meer inzicht nodig heeft in deze technische procedure omdat hij als minister van Financiën juiste basisgegevens in handen moet hebben om correcte reserveringen in te boeken op de rijksbegroting. Daarmee heeft Brussel geen rekening gehouden, want wat voor ons land geldt, geldt voor ieder ander EU-lidstaat. Punt.