Tags

, ,

Mensen beledigen wegens hun ras maakt hét verschil (Han Koch, vandaag/Trouw, 10 oktober)

Waarom PVV’er mogelijk wel vervolgd wordt en de PvdA-prominenten niet strafbaar zijn

‘Felle kritiek op, of zelfs het beledigen van, groepen Marokkanen is niet strafbaar. Tenminste, als ze worden aangesproken op hun gedrag. Strafbaar is het beledigen van een groep mensen wegens hun ras. En daar ligt volgens het Openbaar Ministerie (OM) dan ook exact het verschil tussen uitspraken van PVV-leider Geert Wilders enerzijds en PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom en PvdA-voorzitter Hans Spekman anderzijds.’

Hiermee begint de openingsalinea van het beginsel en uitgangspunt dat mensen beledigen wegens hun ras het verschil uitmaakt. Maar het valt in de praktijk van alle dag nog korter uit te leggen. De ‘meer of minder kwestie van Marokkanen in onze steden en ons land’ geformuleerd op de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart van dit jaar, ging namelijk niet om Marokkanen, maar om Nederlanders. Daarmee discrimineerde Wilders het gehele bevolkingsdeel van Marokkaanse Nederlanders ten opzichte van de autochtone Nederlanders. En dat is een puur strafrechtelijke zaak, want dat is verboden vanwege artikel 1 van de Grondwet. Wilders wilde lollig uithalen naar zijn eigen achterban, maar maakte nu deze blunder om de verkiezingen van het Europees Parlement van 22 mei naar zijn hand te zetten.

Het is ook overbodig op te merken dat dit aanstaande strafproces tegen Geert Wilders hemelsbreed verschilt van het proces wegens de vrijheid van meningsuiting die nog door toenmalig advocaat Bram Moszkowisz werd gevoerd en gewonnen.