Tags

, ,

Belgische kerncentrale Doel baart Brabanders en Zeeuwen zorgen (fd, Economie & Politiek/fd, 28 augustus)

Brabant en Zeeland maken zich zorgen om centrale (Toine Heijmans, Ten eerste/de Volkskrant, 27 augustus)

Er is van alles mis met de kerncentrale in het Belgische Doel, olielekkage, haarscheurtjes, slechte controle. Er zou zelfs sprake zijn van sabotage.

‘De vraag is vooral wie de afsluiter heeft opengedraaid, en waarom. ‘Het is wel ernstig dat het vermoeden bestaat dat dit een moedwillige actie is geweest. Je wilt natuurlijk weten wie de dader is en zijn motieven onderzoeken voordat je doorgaat met het reactorbedrijf.

‘Het Belgische tijdschrift Knack liet een anonieme werknemer aan het woord, die vertelde dat het incident in Doel 4 ‘doelbewuste sabotage’ was, veroorzaakt door de permanente onzekerheid waarin het personeel verkeert. In Doel werken bijna duizend mensen.’

Dit alles klinkt erg primitief en waarschijnlijk is ‘slechte controle’ te wijten aan het oersaaie werk van controleurs en beveiligers in tijden waarin niets te beleven valt, maar als er één industrietak is die optimaal gegarandeerd veilig en solide moet zijn, dan is het wel deze nucleaire energievoorziening.

Voor tegenstanders van kernsplitsing (en voorstanders van kernfusie), zoals ondergetekende, betekent deze slechte conditie van Doel dat mocht het daar tot grote incidenten komen en echte ongelukken, dat dan zonneklaar is dat het is afgelopen met deze industrietak, omdat optimale veiligheid niet gegarandeerd kan worden. Dat is een illusie gebleken; er moet harder geïnnoveerd worden op de weg naar kernfusietechniek.

Advertisements