Tags

Het Parool van 9 mei jongstleden kopte nog vanwege de Oekraïne-crisis op de ‘nieuws’-pagina ‘Poetin heeft in Europa ook steeds meer vrienden’ (door Janne Chaudron en Runa Hellinga), waarbij de verdeel en heerstactiek van Poetin centraal stond:

‘Verdeel en heers, dat is de tactiek van de Russische president in Europa. Vladimir Poetin zoekt vrienden onder rechts-extremisten, populisten en eurofoben. Waarom voelen zij en Poetin zich tot elkaar aangetrokken?’

In een analyse waarbij een mooi schema is samengesteld wordt het pro-Poetinkamp als volgt weergegeven: Griekenland (Gouden Dageraad), België (Vlaams Belang), Bulgarije (Ataka), Tsjechië (Arbeiderspartij), Frankrijk (Front National), Duitsland (Nat. Democratische Partij Duitsland), Oostenrijk (FPÖ), Slowakije (Nationale Slowaakse Partij), Verenigd Koninkrijk (Britse Nationale Partij), Litouwen (Orde en Recht), italic (Lega Nord), Hongarije ((Jobbik) en Polen (Boerenpartij).

Niet dat deze lijst op zichzelf interessant is, maar duidelijk is wel dat vanwege een keten van blunderende initiatieven, startend bij de annexatie van de Krim, vervolgens de steun aan de pro-Russische separatisten in oostelijk Oekraïne, tot aan het neerhalen van toestel van Malaysian Airlines, bewijs zijn van een duidelijk politieke calculatiefout die Poetin tot de paria van de wereld hebben gemaakt; de vorige paria Assad van Syrië heeft vooralsnog weten te overleven, al is het slechts binnen zijn grondgebied.

Maar of dat overleven voor Poetin is weggelegd, is maar de vraag omdat zijn ambities veel groter zijn: het herstel van het groot-Russische Rijk. Dat is nu op voorhand al onmogelijk geworden en zijn persoonlijke lot hangt dus nu af van de onderzoekers van de vliegtuigramp. De technische onderzoekstechniek zal list en bedrog van de separatisten ongetwijfeld aan de dag leggen en dan is het definitief gedaan met het door Poetin opgebouwde charisma onder de Russische bevolking; een mediacharisma dat louter en alleen mogelijk is door een staatsmonopolie van de media. De ogen van Europa opengemaakt en de EU dient Rusland nu de status van terroristenstaat toe te kennen.

Advertisements